Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР удосконалила законодавство про облігації

2 червня 2011, 14:00
1031
0
Реклама

Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно облігацій".

Прийняті зміни в Закон "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" доповнюють його новими заходами відповідальності за невиконання умов проспекту емісії цінних паперів. За таке порушення передбачений штраф у розмірі 1000 не оподатковуваних мінімумів (тобто 17000 грн..). За повторне впродовж року таке порушення штраф може скласти від 1 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів (тобто від 17000 грн. до 85000 грн.).

У Закон "Про цінні папери і фондовий ринок" внесено положення про те, що облігації можуть існувати виключно у бездокументній формі.

Відмітимо, що в діючій редакції Закону передбачено, що облігації можуть розміщуватися як у бездокументній, так і в документарній формі.

Також в Законі уточнено поняття цільових облігацій. У новій редакції вони визначені як облігації, виконання зобов'язань по яких здійснюється шляхом передачі товарів і надання послуг згідно з вимогами, встановленими умовами розміщення, а також шляхом сплати засобів власникові облігацій, у випадку і порядку, передбаченому проспектом емісії.

У діючій редакції це визначення викладене по-іншому. Під цільовими облігаціями розуміються облігації, виконання зобов'язань по яких дозволяється товарами і послугами згідно з вимогами, встановленими умовами їх розміщення. Як бачимо, в новій редакції визначення законодавець вказав, що погашення таких облігацій можливе грошима, в порядку, встановленому проспектом емісії.

Відповідно, в новій редакції викладена і норам про порядок погашення облігацій : встановлено, що процентні і дисконтні облігації погашаються виключно грошима, а цільові - як майном, так і грошима.

Також в цьому Законі уточнено, що юрособи можуть розміщувати на суму ту, що не перевищує триразового розміру власного капіталу або забезпечення від третіх осіб лише процентні і дисконтні облігації.

Встановлено також, що порядок емісії, звернення і викупу цільових облігацій підприємств встановлюється ГКЦБФР.

Важливим нововведенням, передбаченим ухваленим Законом, є поява норми про цільові облігації підприємств, виконання зобов'язань по яких здійснюється шляхом передачі об'єкту (частини об'єкту) житлового будівництва.

Згідно з цією нормою, право на емісію таких облігацій має тільки юрособа, наділена правом на виконання функцій замовника житлового будівництва, а також юрособа, що уклала з органами виконавчої влади або місцевого самоврядування договір участі в такому будівництві. При цьому юрособа зобов'язана мати у власності, оренді або постійному користуванні земельна ділянкана якому буде розташований об'єкт будівництва і яким забезпечуватиметься виконання зобов'язань по цільових облігаціях. Втім, сама норма про те, що емітентом може бути тільки особа, що володіє правом на землю, не нова. З 2007 року вона існує на підзаконному рівні - в Положенні про порядок випуску облігацій підприємств.

У разі прийняття органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади рішення про зміну землекористувача такої ділянки, в місцевому бюджеті мають бути передбачені витрати на компенсацію збитків власникам цільових облігацій. Порядок такої компенсації визначається Кабміном.

Крім того, які-небудь обтяження на об'єкт будівництва або земельну ділянку не допускаються.

Законом внесені і інші зміни в законодавство відносно звернення облігацій.

Положення ухваленого Закону набудуть чинності з початку 2012 року.

Таким чином, ухвалення цього Закону спрямоване на удосконалення норм звернення цільових облігацій, встановлення чіткої регламентації правовідносин по зверненню цільових облігацій, виконання зобов'язань по яких здійснюється шляхом передачі об'єкту (частини об'єкту) житлового будівництва, а також посиленню відповідальності у сфері порушення законодавства про цінні папери.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини