Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набувають чинності нові норми про реєстрацію безробітних в службі зайнятості

2 червня 2011, 13:53
5151
0
Реклама

3 червня 2011 року набуває чинності постанова КМУ від 25 травня 2011 року № 538яким вносяться зміни в Порядок реєстрації, перереєстрації і ведення обліку громадян, що шукають роботу, і безробітних.

Серед цих змін необхідно виділити нову норму про те, що за відсутності трудової книжки при постановці на облік громадянин може представити її дублікат або довідку з архівної установи про прийняття або звільнення з роботи.

Істотним доповнення Порядку являється поява в нім норми про те, що служба зайнятості повинна звернутися в ПФ з відповідним клопотаннямякщо вона не може запропонувати роботу громадянам передпенсійного року (чоловіки старше 58 років, а жінок - 53 років), яким на момент звільнення залишилося 1,5 року до досягнення пенсійного віку, у разі, якщо трудовий договір з ними розірваний на підставі пункту 1 ч. 1 ст. 40 КЗоТ (зміни в організації виробництва)якщо їх страховий стаж відповідає встановленому законодавством (для чоловіків - 25 років, а для жінок - 20 років).

Це положення також торкається військовослужбовців, звільнених по скороченню штату без права на пенсію, а також осіб, що мають право на пільгову пенсію (при дотриманні умов, необхідних для її призначення).

Йдеться про клопотання в ПФ про "дострокове" призначення пенсії вказаним особам. Проте звертаємо увагу, що для отримання такого права особа зобов'язана встати на облік в службі зайнятості впродовж 7 днів після звільнення.

У Порядок внесені і інші зміни, наприклад, що стосуються порядку оформлення реєстрації в службі зайнятості.

Відмітимо, що в Україні діє Закон "Про зайнятість населення"яким визначені правові, економічні і організаційні основи зайнятості населення України і його захисту від безробіття, а також соціальні гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю. У виконання норм цього Закону був затверджений Порядок реєстрації, перереєстрації і ведення обліку громадян, що шукають роботу, і безробітних.

Відмітимо також, що внесення норми про клопотання в органи ПФ про достроковий вихід на пенсію осіб передпенсійного віку спрямовано на реалізації цій особливій гарантії (вона передбачена пунктом "г" частини 1 ст. 26 Закону "Про зайнятість населення").

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини