Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Думка: Витрати юридичних фірм, пов'язані із здійсненням послуг, не являються НДСоемкими

20 травня 2011, 18:10
3333
10
Реклама

Прийняття парламентом проекту Закону № 8321яким ВР фактично повернула в список операцій, оподатковуваних ПДВ, бухгалтерські, аудиторські і юридичні послуги, не змусило чекати реакції безпосередньо тих, хто ці послуги надає.

Своя думка відносно прийняття цього документу ЛІГА :ЗАКОН висловила адвокат ЮФ "ЮСТ УКРАЇНА" Юлія Палило: "Згідно з діючим Податковому кодексу юридичні послуги не є об'єктом оподаткування ПДВ. Вказана новація в податковому законодавстві була обумовлена тим, що, на думку авторів проекту Податкового кодексуюридичні фірми часто використовувалися в схемах по оптимізації податків, у тому числі ПДВ.

Крім того, юридичні послуги за своєю природою, є продуктом інтелектуальної праці. Слідством чого являється та обставина, що основні витрати юридичних фірм, пов'язані із здійсненням послуг, знаходяться в основному у витратах на оплату праці і його організацію, тобто не являються НДСоемкими. Що, зрештою, призводило до того, що податкові зобов'язання юридичних фірм по ПДВ значним чином перевищували їх податковий кредит.

Юлія Палило,

адвокат ЮФ "ЮСТ УКРАИНА"

При такому підході, практично 20% обороту юридичних фірм складали зобов'язання ПДВ. В порівнянні з іншими галузями народного господарства таке податкове навантаження було значним.

Представники юридичних фірм, що перебувають на загальній системі оподаткування, з прийняттям Податкового кодексу зітхнули з полегшенням, адже практично 20% виручки компаній повернулося в оборот з відміною ПДВ на юридичні послуги. У нашої компанії з'явився ресурс до розширення штату (як наслідок - збільшення відрахувань до пенсійного фонду, а також по податку на прибутки фізичних осіб), модернізації техніки.

Я далека від думки, що державний бюджет істотно приросте за рахунок повернення до оподаткування юридичних послуг ПДВ, тому ризикну припустити, що повернення ПДВ в юридичний бізнес, швидше за все, лобіюють осіб, зацікавлених в поверненні до корупційних схем, пов'язаних з оптимізацією ПДВ.

Залишається сподіватися, що ми не повернемося до оподаткування ПДВ ще і послуг, одержувачами яких виступають нерезиденти України".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини