Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В день звільнення співробітник не завжди може отримати усю суму лікарняних

20 травня 2011, 09:00
1491
0
Реклама

Як випливає з листи Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності від 01.04.2011 № 03-28-738застрахована особа (працівник) при звільненні повинна отримати усі суми, належні йому від підприємства.

Згідно ст. 116 КЗоТ при звільненні працівника виплата усіх сум, належних йому від підприємства, установи, організації, здійснюється в день звільнення.

В той же час, відповідно до ст. 35 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими народженням і похованням" посібник з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві і професійним захворюванням, виплачується Фондом починаючи з шостого дня непрацездатності за увесь період до відновлення працездатності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

Допомога (посібник) по тимчасовій втраті працездатності працівникові виплачує працедавець тільки після вступу таких засобів на його спецрахунок від Фонду за процедурою, визначеною Законом і Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок засобів Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності.

При цьому, як відмітив Фонд, можливості фінансування страхувальниками-працедавцями матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних засобів (з наступним відшкодуванням цих витрат за рахунок засобів Фонду) законами не передбачено.

Тобто, при звільненні працівника, що знаходиться на лікарняному (таке можливе, наприклад, при його непрацездатності більше 4 місяців підряд) або йшов на лікарняний незадовго до звільнення, йому здійснюється виплата матеріального забезпечення за перші 5 днів непрацездатності коштом підприємства і допомоги по непрацездатності "від Фонду" за інші дні лікарняного до його звільнення. Т. е. теоретично Фонд на момент звільнення вже повинен перерахувати їх на рахунок працедавця. Правда, як виплатити працівникові допомогу в день звільнення, якщо Фонд не встиг до того моменту перерахувати засоби, не уточнюється.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини