Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ціна на російський газ може знизитися. Але тіньовий Кабмін чує каверзу

18 травня 2011, 10:33
551
0
Реклама

На цей тиждень намічений візит в Україну глави "Газпрому" Олексія Миллера (це може статися в середовище-четвер). Як заявив Прем'єр-міністр України Микола Азароввін переконаний, що у результаті переговорів ціна на газ буде понижена. "Наші аргументи були почуті, ми запропонували підхід, який включає заміну базової формули, яка не відповідає ніяким умовам розрахунку цін (тобто треба виходити з ціни у 179,5 доларів США за 1000 куб. м, по якій Україна купувала газ в 2008 році, а не 450 доларів, на які погодилася Тимошенко в 2009-му. - Авт.)"- заявив Азаров.

Замдиректора департаменту "Нафтогазу" Міненерго Костянтин Бородин сказав, що українська сторона пропонує змінити в діючому контракті (який був підписаний Прем'єром Юлією Тимошенко в 2009-му) формулу розрахунку ціни газу, прив'язавши її не до газойля і мазуту, а до дешевшого вугіллявключити в контракт скидки залежно від об'єму закуповуваного газу і сезону (влітку дешевше). Тоді, на думку уряду, ціна газу може бути зменшена до 200 доларів США (нагадаємо, зараз Україна платить 295,6 доларів за 1000 куб. м, а в четвертому кварталі дійде до 360 доларів, а то і вище).

Незалежний експерт Валентин Землянский чекає від переговорів прориву. На його думку, реально обговорюватиметься нова формула ціни, гарантії постійного об'єму транзиту газу через Україну хоч би на 5 років. Експерт припускає, що сторони підпишуть раніше погоджені договори про спільний видобуток газу в Україні і продовжать вести подальші переговори.

А ось Міністр ПЕК тіньового Кабміну Олександр Гудыма бачить у візиті Миллера каверзу. "Москву спантеличили дії газотрейдерів Італії і Німеччини, які хочуть позиватися до "Газпрому" за те, що він не знижує ціну на газ, хоча в наявності форс-мажор (нафта, що різко подорожчала). Тобто виходить, ми праві, коли говоримо, що "Газпром" встановив несправедливу ціну і мета Миллера - заспокоїти Київ, щоб вони не підспівували Заходу- вважає Гудыма. - Нам пообіцяють якісь поступки, які ніхто озвучувати не буде. Можливо, спільна заява Миллера і Міністра енергетики Юрія Жвавощо йде переговорний процес, а це зв'яже Україні руки і не дозволить домагатися зниження ціни разом з Європою. А Росії вигідно відтягнути вирішення питання як можна довше. Тому нам потрібно вимагати конкретних рішень вже зараз".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини