Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про особливості ведення касових операцій фізособами-підприємцями

18 травня 2011, 09:00
2228
0
Реклама

НБУ в листі від 09.03.2011 № м 11-117/982-3354 роз'яснив деякі питання, пов'язані з веденням касових операцій фізособами-підприємцями.

По-перше, він вказав на те, що за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касі штрафні санкції до підприємства застосовуються в терміни, передбачені статтею 102 НК. Тобто, в межах термінів позовної давності, складової 1095 днів. Це пов'язано з тим, що стягування таких санкції відноситься до компетенції податкової служби, а значить, такі санкції не є адміністративно-господарськими і до них застосовуються не встановлені ч. 2 ст. 250 ХК терміни давності, а терміни, встановлені НК.

По-друге, НБУ відмітив, що згідно п. 2.2 Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні підприємства (підприємці) здійснюють облік операцій з готівкою у відповідних книгах обліку. А оприбутковування готівки підприємцями полягає в проведенні ними обліку готівки у книзі обліку прибутків і витрат. Тому, відсутність запису в книзі обліку прибутків і витрат про отриману приватним підприємцем готівку є порушенням норм по зверненню готівки і її неоприбутковуванням. Таке порушення тягне накладення штрафу в п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

По-третє, оскільки фізичні особи - СПД, згідно з абзацом четвертому пункту 4 Положенняне ведуть касову книгу, те оприбутковування готівки здійснюється ними в книзі обліку прибутків і витрат без оформлення прибуткових касових ордерів. В той час, як інші підприємства згідно п. 2.6 Положення здійснюють оприбутковування готівки з оформленням прибуткових касових ордерів.

Таким чином, ФОП здійснюють оприбутковування готівки шляхом внесення записів в книгу обліку прибутків і витрат. При цьому вони, на відміну від інших, не оформляють прибуткові касові ордери, але в теж час, разом з усіма, несуть відповідальність за неоприбутковування готівки і за перевищення лімітів залишку готівки. Термін притягнення до відповідальності за такі неправомірні дії складає 1095 днів.

_____________________________________________________________

Будьте завжди в курсі останніх змін законодавства з інформаційно-правовими системами ЛІГА :ЗАКОН! Провідні фахівці вибирають системи ЛІГА :ЗАКОН в якості свого основного робочого інструменту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини