Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про врегулювання міграційних процесів і посилення відповідальності за незаконну міграцію

5 травня 2011, 12:58
1958
0
Реклама

5 травня 2011 року набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань міграції".

Законом розширений перелік підстав для відмови у в'їзді у Україну, встановлений в Законі "Про правовий статус іноземців і осіб без громадянства".

Зокрема, іноземцям і особам без громадянства відмовлятимуть, якщо вони:

- обгрунтовано підозрюються в тому, що є носіями інфекційних і інших (включених в спеціальний перелік Мінохоронздоров'я) хвороб;

- в'їжджають в Україну з метою транзиту, але не мають документів і сплачених квитків для в'їзду до країни призначення;

- якщо є факти невиконання ними фінансових зобов'язань перед Україною;

- не мають достатнього фінансового забезпечення на період перебування в Україні і повернення в державу походження.

Згідно зі змінами, особи, що не мають права в'їзду, не перетинають межу і в найкоротший строк повертаються в державу, з якої прибули. Затриманим при спробі незаконного перетину кордону забороняється в'їзд у Україну на протязі наступних 10 років.

Розширений і круг підстав для скорочення терміну тимчасового перебування у Україні. Наприклад, серед нових підстав з'явилася відсутність достатнього фінансового забезпечення для подальшого перебування.

Підстави до видворення за межі України розділені на 2 категорії: підстави, при яких іноземець і особа без громадянства повинні бути видворені, і підстави, при яких вони можуть бути видворені. У діючих сьогодні нормах передбачена тільки можливість видворення.

Також ухваленим Законом встановлюється заборона на видворення (інше примусове повернення) іноземця і осіб без громадянства у разі можливих катувань або жорстокого, принижуючого їх гідність поводження з ними і покарання їх в країні, куди вони видворяються.

Зміни торкнулися також Карного кодексу і КоАП. В цілому, зміни у відповідні статті цих нормативних актів свідчать про посилення відповідальності у сфері незаконної міграції.

Характеризуючи загалом цей Закон, необхідно відмітити, що він спрямований на посилення боротьби з нелегальною міграцією, поліпшення управління міграційними процесами, посилення юридичної відповідальності за правопорушення в цій сфері.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини