Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: платником акцизного податку є юрособа, а не філія

29 квітня 2011, 09:27
796
0
Реклама

Як випливає з листи ДПАУ від 17.03.2011 № 7398/7/21-0217погодженого з Мінфіном, з 1 січня 2011 року платником акцизного податку є безпосередньо юридична особа, а не його філії і представництваякі займаються виробництвом підакцизної продукції. Відповідно, саме головні підприємства повинні подавати декларацію акцизного податку і сплачувати визначені в ній податкові зобов'язання.

Це пов'язано з тим, що філії і юридичні особи, згідно ст. 95 ГК, не є юридичними особамиі згідно Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців" не підлягають державній реєстрації. Останньою підлягають тільки власне юридичні особи. Причому їх реєстрація здійснюється по їх місцезнаходженню, яке у свою чергу, згідно ст. 93 ГК визначено як фактичне місце ведення діяльності і розташування офісу, з якого проводиться щоденне управління діяльністю юрособи і здійснення управління і обліку. Тобто місце реєстрації = місце знаходження головного офісу.

Таким чином, шляхом отожествления місця реєстрації і місця знаходження вирішується проблема використання різних термінів в пп. 212.3.1 і пп. 212.3.2 НК. Перший встановлює, що реєстрація в органах ДПС платника акцизного збору, діяльність якого підлягає "акцизному ліцензуванню" здійснюється на підставі відомостей про видачу йому такій ліцензії, яка подається органом ліцензування по місцезнаходженню суб'єкта господарювання. Другий же наказує для усіх інших, платників акцизного податку, що не ліцензуються, здійснювати реєстрацію по місцю державної реєстрації такого суб'єкта.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини