Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКРЕ: садові товариства закуповують електроенергію по тарифах населених пунктів

27 квітня 2011, 12:28
20304
5
Реклама

На думку НКРЕ, викладеному в листі від 11.04.2011 № 2495/09/17-11садові товариства є споживачем електроенергії - юридичною особою, яка закуповує електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок усього суспільства, зокрема для забезпечення електричною енергією членів садового товариства. Отже, розрахунки за спожиту електроенергію вони повинні проводить по тарифах, встановлених для населених пунктів. З 1 квітня 2011 року цей тариф складає 36,48 коп. за 1 кВт·/година (з ПДВ).

Такий стан речей НКРЕ пояснює тим, що згідно п. 2.1 Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктамдо населених пунктів відносяться споживачі, які розраховуються з організацією, що енергозабезпечує по загальному розрахунковому лічильнику за електроенергію, споживану населенням, у тому числі, для потреб особистих підсобних господарств, присадибних і садових ділянок, дач. Крім того, згідно п. 1.2 Правил користування електроенергієювласник електроустановок населеного пункту об'єднує населення на певній території і утримує ці електроустановки з метою забезпечення електричною енергією споживачів населеного пункту.

Отже, оскільки садове товариство прирівнюється до населеного пункту, то воно здійснює закупівлю електричної енергії у постачальника електроенергії з метою її наступного використання споживачами населеного пункту для задоволення комунально-побутових, технічних і інших потреб. За об'єм закупленої електричної енергії з постачальником розраховується садове товариство відповідно до умов договору. При цьому умови використання електроенергії, розрахунків за неї, умови технічного забезпечення електропостачання електроустановок споживачів садового товариства, зміст і обслуговування технологічних електричних мереж регулюються його засновницькими документами і договорами між споживачами електроенергії і садовим товариством.

При цьому окрім електроенергії, спожитої усіма членами садового товариства, лічильник, встановлений на межі балансової приналежності між енергопостачальником і юридичною особою - садовим товариством, враховує також споживання електричної енергії на загальні потреби товариства (освітлення вулиць, роботу насосів і інш.)а також безучетное споживання електричної енергії окремими членами товариства.

Таким чином, сумарне споживання за свідченнями індивідуальних лічильників окремих членів садового товариства завжди буде менше споживання, зафіксованого загальним лічильником. А оскільки садове товариство повинне розраховуватися за даними загального лічильника, то вказана різниця розподіляється між членами садового товариства. Отже, члени садового товариства повинні платити за електроенергію не лише по вищих тарифах, ніж інші категорії населення, але і за більший її об'єм, чим кожен з них споживає.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини