Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив Порядок надання компенсації з бюджету для енергозбережних проектів

27 квітня 2011, 11:33
829
0
Реклама

Постановою Кабміну від 13 квітня 2011 року № 439 затверджений Порядок використання засобів, передбачених в державному бюджеті для державної підтримки заходів по енергозбереженню через механізм здешевлення кредитів. Порядок ще не набув чинності. Він почне діяти з моменту офіційної публікації.

Відмітимо, що в 2010 році в цій сфері діяв аналогічний Порядок, затверджений постановою КМУ від 11 серпня 2010 роки № 702.

Якщо порівнювати обидва документи, то слід зазначити, що вони не мають яких-небудь істотних принципових відмінностей. Аналогічно старому Порядку в новому встановлено, що бюджетні кошти виділяються на конкурсній основі для погашення відсотків по кредитах у розмірі облікової ставки НБУ. Відмінністю є те, що по старій постанові застосовувалася облікова ставка НБУ на дату нарахування відсотків, а в новому Порядку йдеться про дату їх сплати.

Ще однією відмінністю є те, що Порядком передбачений перелік документівнеобхідних для подачі заявки на участі в Конкурсі. Він відповідає переліку документів, який був встановлений наказом Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів від 1 грудня 2010 року № 151.

Новим Порядком встановлені також і критерії для оцінки проектів по енергозбереженню у рамках конкурсу, що проводиться. Раніше критерії оцінки були встановлені вищезгаданим наказом Нацагенства.

До речі, у зв'язку з тією, що проводиться адмінреформою правонаступником Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів є Державне агентство по енергоефективності і енергозбереженню.

Відмітимо, що в Україні діє спеціальних Закон "Про енергозбереження"яким визначені правові, економічні, соціальні і екологічні основи енергозбереження для усіх підприємств, установ і організацій, а також для громадян. Зокрема, економічному стимулюванню енергозбережних проектів присвячена стаття 16 цього Закону, де передбачено податкове, кредитне і інше стимулювання таких проектів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини