Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: збільшення вартості основних фондів можливе тільки у кінці року

27 квітня 2011, 11:19
1422
0
Реклама

У листі від 09.02.2011 № 2769/6/15-0315 ДПАУ розповіла про те, коли можна проводити переоцінку балансових груп основних засобів і окремих об'єктів. На думку податкового відомства, платники податків мають право збільшувати вартість об'єктів основних засобів, які амортизуються, на суму переоцінки вартості основних засобів на кінець року, за результатами якого проводиться переоцінка. Тобто, за станом на 1 січня 2012 року.

Це пов'язано з тим, що згідно п. п. 146.21 НК збільшення вартості об'єктів основних засобів, яка амортизується, здійснюється на кінець року (дату), за результатами якого проводиться переоцінка і використовується для розрахунку амортизації з першого дня наступного року. Таке збільшення проводиться з урахуванням щорічної індексації вартості основних засобів, які амортизуються, і суми накопиченої амортизації. При цьому, згідно пп. 2 підрозділи 4 розділи ХХ НК платники податку на прибуток підприємств складають наростаючим підсумком і подають декларацію по податку на прибуток за наступні звітні податкові періоди: другий квартал, другий і третій квартали і другий, - четвертий квартал 2011 р.

Таким чином, ДПАУ чинила опір спробам деяких платників податків в провести збільшення вартості основних фондів в ході інвентаризації, що проводиться на 1 квітня. До цього їх підштовхувала можливість проведення переоцінки в ході такої інвентаризації, а також норма, що регулювала наслідки того, що в результаті переоцінки вартість усіх груп основних засобів за даними бухгалтерського обліку виявиться менше, ніж загальна вартість усіх груп основних фондів за даними податкового обліку на 1 квітня 2011 року. Аналогічної норми про те, що робити, якщо така вартість на 1 квітня 2011 року виявиться вище НК не містить (правда, є заборона на включення суми дооцінки основних засобів, проведеної після 1 січня 2010).

Детальніше про позицію ДПАУ з вказаного питання також можна дізнатися з її відповіді на схожий питанняякі розміщений у Базі податкових знань систем ЛІГА :ЗАКОН

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини