Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ повідала про вплив банківського мораторію на податкові зобов'язання банку

27 квітня 2011, 09:32
727
0
Реклама

У листі від 25.03.2011 № 8426/7/10-1017/1153 ДПАУ розповіла про наслідки введення Нацбанком мораторію на задоволення вимог кредиторів банку, а також деяких інших заходів банківського регулювання.

Згідно ст. 85 Закону "Про банки і банківську діяльність" у течії дії мораторію не нараховуються неустойка (штраф, пеня)інші фінансові (економічні) санкції за невиконання або неналежне виконання зобов'язань перед кредиторами і зобов'язань по сплаті податків і зборів (обов'язкових платежів ). Такі фінансові санкції за невиконання або неналежне виконання банком зобов'язань по сплаті податків і зборів, згідно Податковому кодексу, припиняють нараховуватися з дня впровадження мораторіюа по його закінченню - нараховуються на суми заборгованостей, які враховуються на дату закінчення дії мораторію.

Крім того, згідно ст. 129.7 Податкового кодексу не рахується порушенням терміну перерахування податків, зборів (обов'язкових платежів) з вини банку порушення, здійснене в наслідку регулювання Національним банком України економічних нормативів такого банку. Відлік терміну зарахування таких податків, зборів і інших платежів починається з моменту відновлення платоспроможності банку.

Таким чином, ДПАУ акцентувала увагу на досить ліберальних для банках нормам, які дозволяють їм не лише не сплачувати податки і збори в період дії мораторію, але і не відповідати за несвоєчасне перерахування коштів інших платників податків. Правда, відповіді на те, хто у разі регулювання НБУ економічних нормативів банку повинен нести відповідальність за несвоєчасне перерахування коштів платників податківу цьому листі немає. Зате він є в одному з відповідей на аналогічне питання, розміщене у базі "Податковий консультант", яка входить в системиЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини