Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держспоживстандарт відмінив положення про термін оскарження дій і рішень своїх перевіряючих у сфері торгівлі і послуг

7 квітня 2011, 16:38
431
0
Реклама

8 квітня 2011 року набуває чинності наказ Державного комітету з питань технічного регулювання і споживчої політики від 9 березня 2011 року № 80яким внесені зміни в Порядок проведення перевірок у суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, якості продукції, дотримання обов'язкових вимог відносно безпеки продукції, а також дотримання правил торгівлі і надання послуг.

Наказом виключений пункт 5.4 Порядку. Цей пункт регулював питання оскарження дій посадовців при проведенні перевірок, а також їх приписів про припинення порушення прав споживачів. Для подачі цих скарг встановлювався термін в 14 днів з моменту початку перевірки або видання обжалуемого рішення. Пропуск цього терміну без поважної причини був основою для відмови в розгляді скарги.

Річ у тому, що оскарження дій перевіряючих в цій сфері, а також їх рішень, передбачено рядом нормативних актів. Передусім, це Закон "Про захист прав споживачів". Цим Законом встановлено два види оскарження : адміністративне (тобто усередині системи органів Комітету) і судове. При цьому Закон не встановлює терміни оскарження, а посилається на чинне законодавство.

Слід зазначити, що поняття припису про усунення порушень встановлене Законом "Про основні начала державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності"проте і в цьому Законі також не встановлюється термін оскарження припису. Аналогічним чином закони "мовчать" і про терміни оскарження неправомірних дій перевіряючих.

Зміни в Порядок були внесені у виконання вимог протесту ГПУ. Мабуть, Генпрокуратура порахувала встановлення терміну для подачі скарги в цьому акті неправомірним.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини