Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент пропонує переглядати зарплати держслужбовців щорічно і заборонити їм демонструвати свої політичні погляди

28 березня 2011, 17:26
3219
0
Реклама

Законопроект № 8306 про державну службу уявив Президент Віктор Янукович на розгляд парламенту 25 березня 2011 року.

Проектом визначається правовий статус держслужбовця, порядок вступу на держслужбу, проходження служби і її припинення.

Посади держслужбовців залежно від характеру і об'єму посадових повноважень розбиті на 4 групи і 16 підгруп. Проектом встановлюється 9 рангів держслужбовців.

Вони не мають права полягати в політичних партіях і демонструвати свої політичні поглядиорганізовувати страйки і брати в них участь.

За держслужбовцями закріплюється право вимагати письмового підтвердження даного керівником доручення, якщо воно викликає сумніви на предмет законності.

Для вступу на посаду держслужбовця необхідно припинити членство в політпартії, підприємницьку діяльність, вийти із складу виконавчих органів підприємств і кредитно-фінансових установ, хозобществ. Не сумісна з держслужбою робота за сумісництвом (окрім викладацької, наукової, творчої, медичної, інструкторської і суддівської в спорті).

Вільне володіння державною мовою є одним з показників рівня професійної компетентності держслужбовця і необхідною умовою для прийняття на держслужбу, але окремого іспиту для перевірки володіння українським не передбачено.

Вступ на посаду можливо лише після проходження конкурсу, який полягає в тестуванні і проходженні співбесіди. Якими мають бути тести - проект не передбачає. Зате передбачений випробувальний термін тривалістю від 60 до 120 календарних днів і професійне навчання (у тому числі мові) "не рідше одного разу на рік або в разі споживи". "Потребу" визначатиме безпосередній керівник за результатами оцінки службової діяльності.

У проекті детально виписана дисциплінарна провина держслужбовців, одним з них названо неповага до честі і гідності людини і до державних символів.

Схему посадових окладів держслужбовців щорічно встановлюватиме КМУ. Розмір окладу конкретного держслужбовця переглядатиметься також щорічно до 15 квітня за підсумками оцінки його роботи в попередньому році.

Право на отримання пенсії держслужбовці отримуватимуть, як і усі інші, після досягнення встановленого для усіх пенсійного віку. При цьому страховий стаж (стаж роботи) для чоловіків має бути не менше 25 років, для жінок - не менше 20, з них на держслужбі - не менше 10. Ті, хто на момент виходу на пенсію не є держслужбовцем можуть претендувати на пенсію держслужбовця, якщо їх загальний стаж роботи держслужбовцем складає не менше 20 років.

Пенсія у держслужбовців, на думку Президента, має бути пільгова, як і раніше, - у розмірі 80% зарплати, куди включаються усі види оплати праці, на які нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соцстрахування. За кожен рік, що пропрацював понад 10 років держслужби, розмір пенсії збільшується на 1%, але загальний її розмір все ж не може перевищувати 90%. Пенсія виплачуватиметься незалежно від наявності заробітку.

Відпустки для держслужбовців автор проекту пропонує встановити тривалістю в 30 днів. За кожен рік служби понад 5 років додатково додається один день. Загальне число додаткових днів не може перевищувати 15.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини