Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ роз'яснила, як фізособи-підприємці звітують по податку на землю

16 березня 2011, 10:08
2542
0
Реклама

У листі ДПАУ від 2 лютого 2011 року № 5909/7/17-0317 роз'яснюються правила подач податковою декларації по платі за землю фізособою-підприємцем, якщо держакт або договір оренди землі виданий (ув'язнений) саме на фізособу-підприємця, а земельна ділянка використовується для ведення ним своїй діяльності.

У такому разі декларація подається в орган ДПС по місцезнаходженню земельної ділянки в терміни, передбачені ст. 286 НК (до 1 лютого поточного року при подачі річної декларації або до 20 числа місяця, що йде за звітним, при подачі місячних декларацій).

Слід зазначити, що платниками земельного податку є власники землі і землекористувачі (ст. 269 НК).

У свою чергу, земельні ділянки, що перебувають у власності, а також в користуванні (у тому числі і на умовах оренди) є об'єктами оподаткування (ст. 270 НК).

При цьому документами, що підтверджують права на землю, згідно ст. 126 ЗК являються держакт про право власності або договір оренди (якщо йдеться про орендні стосунки).

Додатково необхідно сказати, що НК передбачає категорії власників землі і землекористувачів (інваліди, пенсіонери, чорнобильці, ветерани і так далі), звільнених від плати за землю, проте серед них немає фізосіб-підприємців. Крім того, звільнення від податку для цих осіб можливо тільки в деяких випадках, наприклад, відносно ділянок для ведення особистого підсобного господарства, дачного будівництва (ст. 281 НК).

Іншими словами, фізособи-підприємці, що здійснюють на земельній ділянці підприємницьку діяльність, у будь-якому випадку будуть платниками податку на землю.

Детальніше про питання сплати податку на землю і інші питання бухгалтерського і податкового обліку, читайте в популярному електронному бухгалтерському тижневику "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" у системах ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини