Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив новий Порядок обліку простроченої заборгованості по кредитах, виданих під держгарантії

9 березня 2011, 12:35
1863
0
Реклама

Постановою Кабміну від 2 березня 2011 роки № 174 затверджений Порядок обліку заборгованостіу тому числі простроченою, перед державою по кредитах, притягнених державою або під державні гарантії, бюджетних позиках/фінансової допомоги, наданим Міністерством фінансів в 1993 - 1998 роках, нарахування пені і списання безнадійної заборгованості.

Порядок регулює:

- дії органів виконавчої влади і банків-агентів, що видали вказані кредити по забезпеченню реалізації права вимоги погашення простроченої заборгованості перед державою по таких кредитах, бюджетних позиках, финпомощи;

- механізм нарахування пені Мінфіном на суми простроченої заборгованості.

Облік заборгованості, у тому числі простроченою, ведеться Мінфіном і банком-агентом у валюті кредиту. В порядку визначаються процедури, що стосуються засобів, що поступили в рахунок погашення заборгованості, а також порядок примусового стягнення заборгованості органами Державної казначейської служби (питанням стягнення заборгованості присвячений окремий розділ Порядку, який посилає до загальних норм законодавства з цього питання).

Відносно нарахування пені говориться, що вона починає нараховуватися з моменту виникнення простроченої заборгованості і припиняється через 6 місяців з дня, коли зобов'язання мало бути виконане, якщо інше не встановлене чи законом договором, або в день погашення зобов'язання. Нарахування робиться відповідно до вимог законодавства.

Окремий розділ Порядку регулює питання обліку і списання безнадійної заборгованості.

Порядок розроблений з метою виконання положень ст. 17 Бюджетного кодексурегулюючою питання гарантій по виконанню боргових зобов'язань суб'єктів господарювання. Він доки не набув чинності.

Одночасно з початком дії Порядку втратять силу деякі нормативні акти Кабміну з цього питання, зокрема, Порядок відшкодування витрат державного бюджету, виниклих внаслідок настання гарантійних випадків з іноземними кредитами, отриманими юридичними особами України під гарантії Уряду України.

Слід зазначити, що в порівнянні з діючим зараз держрегулюванням цього питання, новий порядок детальніше прописує процедури відносно вказаних заборгованостей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини