Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін розробив і обговорює порядок перевірки суб'єктів первинного финмониторинга

18 лютого 2011, 17:45
1052
1
Реклама

Міністерство фінансів розмістило на своєму сайті проект Порядку проведення перевірок Мінфіном суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Відповідно до проекту Порядок поширюватиметься на суб'єктів господарювання, що проводять лотереї і інші азартні ігри, здійснюють торгівлю дорогоцінними металами і каменями, аудиторів, аудиторських фірм, фізосіб-підприємцівщо надають послуги з бухгалтерського обліку у випадках, передбачених статтями 6 і 8 Закону "Про попередження і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму".

Перевірки, згідно з проектом, будуть планові, позапланові, виїзні і безвиїзні. Безвиїзні перевірки проводяться при неможливості організувати виїзну. Підлягають перевіркам як самі суб'єкти підприємництва, так і їх відособлені підрозділи.

Про планові перевірки (що охоплюють усю діяльність суб'єкта за певний період) суб'єкт попереджається за 10 днів до її проведення, повідомлення повинне оформлятися на бланку Мінфіну, підписуватися Міністром фінансів або його заступником і посилатися рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручатися особисто керівникові суб'єкта перевірки.

Позапланова перевірка проводиться без попередження з конкретного питання або за період, вказаний в наказі Мінфіну. Підставами для її проведення є: письмове повідомлення про порушення суб'єктом первинного финмониторинга вимог законодавства з протидії відмиванню злочинних прибутків і фінансуванню тероризму; виявлення при невиїзній перевірці порушень цього ж законодавства; вимоги правоохоронних органів; виявлення Мінфіном або Госфинмониторингом ознак порушення законодавства суб'єктом первинного финмониторинга; виявлення нових документів, невідомих при плановій перевірціякщо вони можуть вплинути на укладення цієї перевірки.

Перевіряти те, що вже колись перевірялося, можна тільки за рішенням суду або на вимогу правоохоронних органів. Питання, охоплені плановою перевіркою, не можуть стати предметом позапланової.

На право проведення перевірки видається посвідчення за підписом Міністра фінансів або його заступника.Терміни планової перевірки складають 20 робочих днівпозаплановою - 10. Міністр може їх продовжити ще на 10 робочих днів.

Представники перевіряючої комісії мають право вимагати для перевірки усі необхідні документи і інформацію, вимагати письмових пояснень від посадовців суб'єкта, що перевіряється, звертатися в органи внутрішніх справ при недопуску до перевірки, знімати копії з документів і вимагати їх посвідчення. Копії електронних документів можуть вимагати надати в паперовому виді, при неможливості - складати протокол "про огляд електронного документу".

Вони зобов'язані вручити копію посвідчення на право проведення перевірки, повідомити суб'єкт (його представників), що перевіряється, про його права, про причину і мету перевірки, про план і порядок її проведення.

При безвиїзних перевірках посилаються письмові запити про надання необхідних документів (не копій)

За результатами перевірок складається акт, що підписується членам перевіряючої комісії і керівником суб'єкта, що перевіряється, Останній може підписати акт із зауваженнями. До акту додаються матеріали перевірки - копії документів. При усуненні виявлених порушень прямо під час перевірки про це повинно бути вказано в акті. Зауваження до акту можуть бути подані і впродовж 3 робочих днів з дати отримання другого екземпляра акту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини