Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок проведення документальних перевірок фізосіб органами ДПС : передача матеріалів і фіксація результатів перевірки

3 лютого 2011, 09:00
1664
0
Реклама

Державна податкова адміністрація наказом від 24 грудня 2010 роки № 1003 ствердила Порядок оформлення результатів документальних перевірок відносно дотримання податкового, валютного і іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на органи державної податкової служби, платниками податків - фізичними особами. Порядок набуде чинності з дня офіційної публікації наказу.

Документальні перевірки можуть бути плановими і позаплановими, виїзними і невиїзними. Органи ДПС мають право запрошувати до себе платників-фізосіб для проведення перевірки в приміщенні податкової рекомендованими листами з повідомленням про вручення.

Перед початком проведення перевірки платник податків передає перевіряючим оригінали документів, що надаються для перевірки по опису, складеному їм за власним бажанням. Опис складається в 2-х екземплярах, по кожному передаваному документу в ній вказується найменування, дата видачі і номер. Відносно однотипних допускається вказівка їх кількості, періоду, за який вони надані і кількості листів, на яких ні викладені. Обов'язкова згадка в описі того, що документи передані в повному об'ємі і інші, що підлягають передачі, відсутні.

При відмові платника скласти описи, остання складається перевіряючим. По закінченню перевірки по такому ж опису документи передаються назад.

Результати документальних перевірок оформляються актом (при виявленні порушень) чи довідкою (за відсутності порушень). Акт складається в 2-х екземплярах, на папері (титульний аркуш - на номерному бланку ДПС), на державній мові і повинен мати наскрізну нумерацію. Інформація, що міститься в нім не підлягає розголошуванню посадовцями ДПС.

У акті, окрім власне виявлених порушень, зміст яких має бути викладений чітко і з посиланням на пункти і статті законувказуються також: дата видачі і номер напряму на проведення документальної перевірки; реквізити наказу, на підставі якого перевірка проводиться; вид перевірки; період, за який вона проводиться; реєстраційний номер облікової картки платника податків; інформація про наявність у платника податку засобів виробництва і транспортних засобіввикористовуваних в оподатковуваній податками діяльності, у тому числі арендованих; а також інформація про проведення обстеження використовуваних приміщень і територій (окрім житла). Неприпустимо вказівка в акті виду і розміру штрафних санкцій за порушення.

Пояснення, зауваження і заперечення платника податків, якщо вони подаються в ході, є інформативними додатками до акту перевірки. Вони мають бути враховані до підписання акту.

Акт складається, підписується посадовцями ДПС (що проводили перевірку) і реєструється впродовж 5 робочих днів з дня закінчення перевірки. Цей термін не входить в строк перевірки.

У разі незгоди платника з укладеннями перевіряючих, фактами і даними акту, він може подати свої заперечення впродовж п'яти робочих днів з дня отримання акту. На їх розгляд у органу ДПС також є п'ять робочих днів (з дня отримання заперечень).

Також про проведення документальної перевірки фізосіб читайте "ДПАУ визначилася з порядком проведення документальних перевірок фізичних осіб" .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини