Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вступила в силу новая редакция Закона о противодействии отмыванию преступных доходов. Комментарий ЮФ "Гвоздий и Оберкович"

31 августа 2010, 14:10
4045
5
Реклама

Закон "О предупреждении и противодействии легализации (отмыванию) доходов, полученных преступным путем" принят ВР в новой редакции 18 мая 2010 года.

Согласно документу, введено понятие "доходы, полученные преступным путем", вместо существовавшего ранее понятия "доходы", но определение новому термину дано такое же. В целом понятийный аппарат этого Закона расширен такими новыми терминами как "финансирование терроризма", "публичный деятель", "безупречная деловая репутация" и другими; существенно расширено понятие и процедурные вопросы осуществления финансового мониторинга. В частности, субъекты первичного финмониторинга будут обязаны предоставлять в Госфинмониторинг широкий перечень информации о финоперацииях от 150 тысяч гривень (а субъекты, проводящие азартные игры - от 13 тысяч). Существенно расширен перечень субъектов первичного финмониторинга, к которым отнесены также адвокаты и нотариусы, которые по законодательству защищены адвокатской и нотариальной тайной соответственно.

Новая редакция Закона направлена на обеспечение реализации рекомендаций Группы по разработке финансовых мер борьбы с отмыванием денег (FATF), а также иных международных документов в этой сфере. Подробнее об этом можно прочесть в материале ЛІГА:ЗАКОН "Антилегализация по FATF: украинская кавер-версия".

ЭКСПЕРТНОЕ МНЕНИЕ

Новую редакцию Закона для ЛІГА:ЗАКОН прокомментировал Валентин Гвоздий, адвокат, управляющий партнер юридической фирмы "Гвоздий и Оберкович", Председатель Киевского отделения Ассоциации Адвокатов Украины: "21 серпня 2010 року набрав чинності Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму", який істотно розширив коло осіб, які є суб'єктами первинного фінансового моніторингу, включивши до нього зокрема нотаріусів, адвокатів, суб'єктів підприємницької діяльності, які надають юридичні послуги, що в цілому для держави, на мою думку, матиме безперечно позитивні наслідки.

Зазначені новели спрямовані на запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, що вже більше десяти років, є однією з центральних проблем, на вирішення якої спрямовують свої зусилля провідні європейські держави.

Залучення ж до боротьби з легалізацією незаконних доходів представників не фінансових професій є усталеною практикою на Заході, яка відтепер має місце і в Україні, звісно із нашим національним колоритом.

Виконання низки додаткових обов'язків: обов'язкова реєстрація суб'єкта в Спеціально уповноваженому органі, необхідність регулярного проведення спеціального навчання співробітників, широкі вимоги до ідентифікації клієнта, забезпечення безперешкодного доступу суб'єктів державного моніторингу до документів та інформації тощо, які передбачені Законом для представників юридичних професій, спричинить останнім чимало незручностей у роботі та значні фінансові витрати.

Жодних додаткових привілей з боку держави для суб'єктів первинного фінансового моніторингу, які сумлінно виконуватимуть свої обов'язки не передбачено, передбачено лише відповідальність для порушників, що в котре підтверджує бажання держави в особі уповноважених органів перекинути питання вирішення загальнодержавних проблем на «плечі» приватного сектора.

Здійснення нагляду за нотаріусами та адвокатами, щодо дотримання останніми вимог Закону покладено на Міністерство Юстиції України. У зв'язку із чим Міністерство Юстиції України та Державний комітет фінансового моніторингу з метою запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом будуть обмінюватися інформацією щодо фінансових операцій, що здійснюються нотаріусами, адвокатами та іншими особами, які надають юридичні послуги. Відповідний спільний наказ було підписано керівниками відомств, і він зараз проходить державну реєстрацію.

На практиці ж, я вважаю, не маючи в цьому ніякої зацікавленості, скоріш навпаки, нотаріуси, адвокати, суб'єкти підприємницької діяльності, які надають юридичні послуги будуть усіма можливими законними способами уникати виконання додаткових обов'язків.

Так, Закон залишає право за нотаріусами, адвокатами, особами, які надають юридичні послуги, у певних випадках, не повідомляти Спеціально уповноважений орган про свої підозри щодо фінансових операцій, у разі, якщо відповідна інформація стала їм відома за обставин, що є предметом таємниці вчинюваних нотаріальних дій, адвокатської чи професійної таємниці.

Зазначене право, вважаю, досить часто буде реалізовуватися на практиці, а ряд питань, що стосуються дотримання таємниці вчинення нотаріальних дій, адвокатської та комерційної таємниці в рамках Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму", викличе, цілий ряд дискусії в середовищі вітчизняних юристів."

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости