Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджений типовий договір про закупівлі за держзасоби. Думка партнера ЮФ ILF про користь і ліберальний дух документу

27 серпня 2010, 11:44
4040
2
Реклама

Міністерство економіки наказом від 27 липня 2010 року ствердило Типовий договір про закупівлю товарів (робіт або послуг) за державні кошти і інструкцію по його заповненню.

Наказ набуває чинності 27 серпня 2010 року.

Згідно частини 1 ст. 40 Закону "Про здійснення державних закупівель" договір про закупівлю з переможцем процедури закупівлі за державні кошти підлягає укладенню у письмовій формі. Умови договору не повинні відрізнятися від змісту пропозицій конкурсних торгів чи цінової пропозиції переможця і не повинні змінюватися після його підписання аж до повного виконання зобов'язань за договором сторонами.

Відповідно до Закону, а також з Інструкцією по заповненню у договорі про закупівлю обов'язково вказуються його істотні умови: предмет договору (найменування, номенклатура, асортимент), кількість товарів, робіт, послуг і вимоги до їх якості; порядок здійснення оплати, ціна договору; терміни і місце постачання товарів, надання послуг, виконання робіт; термін дії договору; права і обов'язки сторін; умови про можливість зменшення об'ємів закупівлі залежно від реального фінансування витрат; відповідальність сторін.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Своєю думкою відносно документу поділився з ЛІГА :ЗАКОН експерт з питань державних закупівель партнер юридичної фірми ILF Сергій Сильченко: "Оскільки договірні стосунки, що виникають між замовником і переможцями процедур державних закупівель, у більшості випадків є господарськими, те застосування Типового договору і Інструкції по його заповненню слід розглядати, передусім, в контексті застосування положень Господарського і Цивільного кодексів.

Відповідно до частиною 4 ст. 179 ХК Українисторони можуть визначати зміст господарського договору на підставі типового договору, затвердженого органом державної влади у випадках, передбачених законом. При цьому сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.

Слід зазначити, що як сам Типовий договір, так і Інструкція по його заповненню витримані в досить ліберальному дусіщо дозволяє сторонам використовувати як положення ст. 41 Закону "Про здійснення державних закупівель"так і норми Цивільного і Господарського кодексів, регулюючих зобов'язальні стосунки.

Крім того, при визначенні умов зовнішньоекономічних контрактів наказано враховувати особливості, передбачені Законами України "Про міжнародне приватне право", "Про міжнародний комерційний арбітраж", "Про зовнішньоекономічну діяльність".

А у разі укладення державних контрактів по державному замовленню сторони повинні враховувати положення Законів України "Про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних потреб", "Про державне оборонне замовлення".

Слід зазначити, що відносно окремих закупівель їх суб'єктам доведеться враховувати вимоги інших нормативно-правових актів, регулюючих особливості укладення окремих господарських договорів, наприклад, постанови КМ України від 1 серпня 2005 р. № 668 "Про затвердження Загальних умов укладення і виконання договорів підряду в капітальному будівництві".

Таким чином, застосування документів, затверджених Міністерством економіки України, полегшить роботу як замовникамособливо за відсутності в штаті юрисконсульта, так і контролюючим органамособливо органам Держказначейства. Використання Типової форми договору спростить і вирішення судових суперечок, пов'язаних з укладенням договорів за результатами конкурсних торгів у разі необгрунтованого ухилення замовника від укладення договору".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини