Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Створена Нацкомиссия по регулюванню ринку комунальних послуг

9 липня 2010, 14:47
1251
2
Реклама

Верховна Рада прийняла Закон "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг"яким передбачено створення спеціального органу виконавчої влади по регулюванню ринків комунальних послуга саме: ринків природних монополій у сфері централізованого водопостачання і водовідведення, а також транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільними) тепломережами.

Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг (НКРКУ) є колегіальним центральним органом виконавчої влади, що здійснює державне регулювання у сфері теплопостачання і централізованого водопостачання і водовідведення і діяльність якого спрямовується і координується КМУ. Законом передбачені завдання Комісії, принципи її діяльності, а також широкий перелік повноваженьдо яких, зокрема, відносяться:

- участь у формуванні і реалізації державної політики в цій сфері;

- повноваження по ліцензуванню діяльності по водопостачанню і водовідведенню, а також теплопостачанню в об'ємах, що перевищують рівень, встановлений ліцензійними умовами проведення відповідної господарської діяльності; розробка і затвердження ліцензійних умов і порядку контролю над їх дотриманням;

- розробка методології визначення цін і тарифів на комунальні послуги, затвердження тарифів для суб'єктів, ліцензування діяльності яких здійснюється Комісією;

- визначення суб'єктів ринків природних монополій, діяльність яких регулюється відповідно до цього Закону, а також інші контрольні і регулятивні повноваження.

Необхідність створення нового контролюючого органу обумовлюється тим, що вказані ринки відносяться до ринків природних монополій. Відповідно суб'єкти господарювання, діючі на цих ринках, знаходяться у вигідніших умовах, ніж ті, що діють на конкурентних ринках. Створення НКРКУ забезпечить збалансованість інтересів учасників цих ринків і захист інтересів споживачів відносно надання їм комунальних послуг належної якості і за обгрунтованими цінами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини