Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Минтруда: як підприємцям-фізособам реєструвати трудові договори з найнятими робітниками

17 червня 2010, 14:55
1250
1
Реклама

Міністерство праці і соціальної політики у своєму листі № 89/06/186-10 від 26 квітня 2010 року роз'яснило деякі питання застосування постанови КМУ № 1168 від 29.10.2009 р.про порядок реєстрації і зняття з реєстрації трудових договорів фізичних осіб-підприємців з їх найнятими робітниками.

Фізособа-підприємець представляє службі зайнятості в тижневий термін з дня допуску працівника до роботи договір з ним у 3-х екземплярахсвідоцтво про свою реєстрацію в якості підприємця, довідку податкової інспекції про привласнення ідентифікаційного номера, копію такої довідки, виданої працівникові, його трудову книжку, і пред'являє паспорт.

Якщо працівник не є присутнім під час реєстрації договори, то підпис його в договорі упевняється нотаріально.

Один екземпляр вже зареєстрованого договору (з відповідною відміткою) підприємець зобов'язаний впродовж 3-х днів (з дня вступу, відміченого в книзі реєстрації) вручити найнятому робітникові під розпискуа також повернути трудову книжку із записом про прийом на роботу.

Зняття трудового договору з реєстрації робиться при подачі підприємцем: екземпляра трудового договору і заяви про зняття. У останньому має бути вказана дата звільнення, підстави і копії документів, що підтверджують попереднє, якщо таке потрібно згідно з (законом за 2 місяці - ст. 49-2 КЗоТ), повідомлення працівника про його звільнення рекомендованим листом з повідомленням про вручення, коли звільнення ініціюється підприємцем; а також що підтверджують розрахунок з працівником або депонування суми заробітної плати (копія платіжної відомості).

Міністерство нагадує в листі, що порушення термінів і об'ємів виплати зарплати згідно ст. 41 КоАП тягне накладення штрафу на фізосіб-підприємців в розмірі від 30 до 100 нмдг або від 510 до 1700 гривен.

Важливо відмітити, що в жовтні минулого року Минтруда озвучило декілька іншу позицію відносно присутності працівника при реєстрації або знятті з реєстрації трудового договору з фізособою. А саме: "у разі відсутності в центрі зайнятості однієї із сторін трудового договору (фізичної особи - працедавця або найнятого робітника) дотримати порядок реєстрації і зняття з реєстрації трудового договору, ув'язненого між фізичною особою - працедавцем і найнятим робітником, без присутності однієї з цих сторін неможливо".

Крім того, згідно змінамвнесеним в КЗоТ, представляти інтереси фізособи-працедавця в питаннях реєстрації і зняття з реєстрації трудових договорів може його довірене обличчя (детальніше за см "Фізособи зможуть реєструвати трудові договори з найнятими робітниками через уповноважених. Думка юриста ILF").

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини