Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособи зможуть реєструвати трудові договори з найнятими робітниками через уповноважених. Думка юриста ILF.

16 червня 2010, 16:30
4908
4
Реклама

Президент України Віктор Янукович підписав Закон № 2266 - VIприйнятий парламентом 18 травня і що вносить зміни в ст. 24-1 КЗоТ.

Тепер фізична особа, що наймає працівників за трудовим договором (що укладається в обов'язковому порядку у письмовій формі)зможе реєструвати укладений договір в державній службі зайнятості за місцем проживання не лише особисто, але і через уповноважену їм особу. Останнє може реєструвати договори на основі нотаріально засвідченому дорученню на здійснення таких дій.

Письмовий трудовий договір з працівником по найму, згідно із законом, підлягає реєстрації у тижневий термін з моменту фактичного допуску працівника до виконання своїх обов'язків. Порядок реєстрації визначений наказом Міністерства праці і соціальної політики України № 260 від 8 червня 2001 року.

Підписаний Закон набуде чинності з дня його публікації.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Іванна Погребняк: " Вказані зміни є позитивними і полегшують формальне оформлення трудових стосунків фізичної особи з найнятим робітником

Своєю думкою відносно останніх змін в КЗоТ поділилася з ЛІГА :ЗАКОН юрист юридичної фірми ILF Іванна Погребняк : "Як відомо, відповідно до чинного законодавства, фізична особа зобов'язана зареєструвати трудовий договір з найнятим робітником в державному центрі зайнятості протягом тижня з моменту фактичного допущення працівника до виконання своєї трудової функції.

Проте на практиці виконання вказаної норми для фізичних осіб було досить проблематичним: позначалася їх зайнятість, нестача часу, часта відсутність таких осіб на місці. Як наслідок, реєстрація трудового договору відкладалася, і страждали інтереси самого працівника. У будь-якому випадку, реєстрація договору вимагала певного часу і зусиль.

18 травня Верховна Рада вирішила вказану проблему. Законом від 18.05.2010 № 2266 - VI були внесені зміни в статтю 24-1 КЗоТ, якими законодавець фактично дозволив реєструвати трудовий договір фізичної особи і його найнятого робітника в центрі зайнятості особою за дорученням.

Внаслідок вказаних змін договір може бути зареєстрований в районному Центрі зайнятості не лише спільно сторонами, або самостійно працедавцем, але і уповноваженою особою від працедавця. Такою особою може бути будь-яка дієздатна особа, яку працедавець уповноважив на виконання вказаних дій шляхом оформлення доручення. Проте слід зауважити, що таке доручення має бути завірене нотаріусом. Таким чином, це дає можливість працівникові і працедавцеві не відволікатися на реєстраційні проблеми. З іншого боку, нотаріальне посвідчення спричиняє за собою визначені матеріальні витрати для працедавцяа нотаріусам додається ще одна можливість запрацювати.

В цілому, вказані зміни є позитивними і полегшують формальне оформлення трудових стосунків фізичної особи з найнятим робітником.".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини