Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджений Порядок нагляду за проведенням загальних зборів акціонерів. Коментар АК Arzinger

13 травня 2010, 17:34
1968
1
Реклама

Рішенням ГКЦБФР від 22.12.2009 № 1607яке зареєстроване в Мінюсті 28 квітня і ще не набуло чинності, затверджений Порядок нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням і підведенням його підсумків на загальних зборах акціонерних товариств.

Порядок розроблений з метою здійснення перевірки ГКЦБФР і її територіальними органами дотримання вимог законодавства про цінні папери і акціонерні товариства, і визначає процедуру призначення Комісією представників для здійснення нагляду при проведенні акціонерними товариствами загальних зборів.

Представники Комісії можуть призначатися внаслідок звернення:

- акціонера або акціонерів;

- посадовця акціонерного товариства;

- реєстратора або депозитарію, якщо повноваження рахункової комісії передані ним;

- за ініціативою самої Комісії.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Олена Бондаренко : "Участь представників ГКЦБФР може істотно ускладнити діяльність широко відомих рейдерів"

Прокоментувала це рішення ГКЦБФР для ЛІГА :ЗАКОН юрист адвокатської компанії Arzinger Олена Бондаренко : "Порядок, затверджений рішенням ГКЦБФР, містить детальну інформацію відносно організації нагляду (яким чином повідомляється суспільство, на підставі яких документів діють представники ГКЦБФР, що саме перевіряють і яким чином оформляють результати нагляду). За підсумками нагляду складається протокол в затвердженій формі. Дії представників ГКЦБФР можуть бути оспорені в самій ГКЦБФР або в суді.

Участь представників ГКЦБФР в загальних зборах на практиці матиме істотний вплив на хід і результати зборів. Швидше за все, правом притягати ГКЦБФР користуватимуться міноритарні акціонери, оскільки саме їх права найчастіше порушуються при проведенні загальних зборів акціонерів. В той же час, в деяких випадках участь представників ГКЦБФР може бути вигідно і великим акціонерамособливо якщо в суспільстві є так звані "гринмейлеры" - акціонери, зацікавлені в створенні перешкод для діяльності суспільства (і, таким чином, підвищення цінності свого пакету). Участь представників ГКЦБФР також може істотно ускладнити діяльність широко відомих рейдерів. Причому Порядком навіть спеціально передбачено необхідність відсутності у представника Комісії конфлікту інтересів.

Важливо відмітити, що при проведенні зборів в АТ нерідко виникають складні і неоднозначні ситуації, в яких відповідальні особи суспільства не завжди можуть прийняти правильне рішення (навіть за наявності бажання). Тому участь представників ГКЦБФР може допомогти вирішити спірні питання на місці".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини