Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Госбюджет-2010: оренда держмайна здійснюватиметься тільки на конкурсній основі. Коментар юристів АК Arzinger

11 травня 2010, 18:00
3091
1
Реклама

Статтею 72 Закони "Про Державний бюджет України на 2010 рік" встановлено, що будь-яка оренда державного і комунального майна цього року здійснюватиметься виключно на конкурсній основі. Аналогічне положення містилося і в Держбюджеті-2009.

Виключення з цього правила також залишилися колишніми. Зокрема, без конкурсу в оренду передаватиметься державне і комунальне майно бюджетним установам, музеям, підприємствам і громадським організаціям у сфері культури і мистецтв, громадським організаціям ветеранів і іншим.

Крім того, орендні ставкистверджувані Кабміном, як і раніше є індикативними і стартовими при визначенні вартості оренди.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Станіслав Герасименко : "Закон про Держбюджет на 2010 рік не розширив права орендарів держмайна, а лише заплутав їх"

Коментують це положення для ЛІГА :ЗАКОН старший юрист адвокатської компанії Arzinger Станіслав Герасименко і юрист адвокатської компанії Arzinger Лада Журбелюк: "Новий Закон про Держбюджет на 2010 рік торкнувся важливих питань оренди державного і комунального майна. Зокрема, як і в Законі про державний бюджет на 2009 рік, Закон про Держбюджет на 2010 рік фактично унеможливив передачі такого майна в оренду комерційним підприємствам на позаконкурсній основізобов'язавши орендодавців проводити конкурси відносно будь-яких об'єктів оренди (за невеликим винятком для бюджетних установ і громадських організацій). У зв'язку з вказаною нормою, застосування положення ст. 9 Закону України "Про оренду державного і комунального майна"що регламентує позаконкурсний порядок укладення договору оренди, в 2010 році не представляється можливим.

Що стосується діючих договорів орендиЗаконом про Держбюджет на 2010 рік (ст. 72), як і попереднім законом про Держбюджет на 2009 рік, передбачено право орендаря нерухомого майна на продовження договору на новий термін, але не більше ніж на два роки, за умови повідомлення орендодавця про свій намір не пізніше, ніж за місяць до закінчення терміну дії договору. У зв'язку з тим, що Закон не містить вказівки "на переважне" право орендаря на укладення такого договору на новий термін, на практиці можливі різні підходи до застосування цієї норми. Більше того, оскільки договірні стосунки передбачають волевиявлення обох сторін договору, ініціативи одного лише орендаря, навіть через пряму норму закону, буде явно недостатньо - для продовження терміну дії договору оренди необхідно отримати відповідне рішення орендодавця.

Що стосується порядку і терміну продовження договору оренди, слід зазначити, що вказана норма ст. 72 не відповідає положенню ст. 17 Закону "Про оренду державного і комунального майна"згідно з яким "у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди упродовж одного місяця після закінчення терміну його дії, він вважається продовженим на той же термін і на тих же умовах"тобто без подачі орендарем відповідної заяви, і з автоматичним продовженням терміну за відсутності заперечень сторін. А оскільки згідно Закону України "Про внесення змін до деяких законів України по спрощенню умов ведення бізнесу в Україні" договори оренди ув'язнені до 30 грудня 2009 року на термін менший, ніж 5 років, вважаються ув'язненими на термін 5 років, якщо орендар не пропонує менший термін оренди, то і подовжуватися вони, по букві закону, повинні на нові 5 років.

Фактично, Закон про Держбюджет на 2010 рік не розширив права орендарів держмайна, як можна було б припустити при його окремому прочитанні, а лише заплутав їх.

У контексті укладення і продовження договорів оренди капітальних споруд слід також пам'ятати, що такі договори, ув'язнені на термін більше трьох років, підлягають нотаріальному посвідченню і державній реєстрації відповідно до ст.ст. 793, 794 Цивільні кодекси України. У зв'язку з цим, при продовженні діючих договорів оренди на новий термін, згідно із законом, договірні стосунки доцільно оформляти не у формі додаткової угоди, а у формі окремого повноцінного договору.

Особливу увагу слід звернути на нововведення у відношенні дозволених об'єктів оренди. Зокрема, Законом про Держбюджет на 2010 рік дозволено передавати в оренду нерухоме майно органів виконавчої влади і місцевого самоврядування на строк до 1 січня 2011 року за умови, що таке майно "не використовується вказаними органами для виконання своїх функцій".

Законність такої норми може бути поставлена під сумнів, враховуючи, що згідно з нормами ч. 2 ст. 4 Закони "Про оренду державного і комунального майна" і ч. 2 ст. 5 Закону "Про приватизацію державного майна" будь-яке майно органів державної влади або органів місцевого самоврядування, передане на виконання ними своїх функцій, вважається майном "загальнодержавного значення" і не підлягає передачі в оренду".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини