Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада адвокатів спростила вимоги до представництва у дисциплінарних провадженнях

Реклама

Повноваження представника скаржника у дисциплінарному провадженні щодо адвоката можуть посвідчуватися ордером. Додавати до нього витяг із договору, у якому зазначати повноваження або обмеження прав на вчинення окремих дій, а також засвідчувати цей витяг підписом сторін договору більше не потрібно.

Відповідне рішення № 61 Рада адвокатів України ухвалила 21 вересня 2024 року.

Документом унесено зміни до п. 14 Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність, затвердженого рішенням РАУ від 30.08.2014 № 120.

Вказаний пункт визначає вимоги до заяви (скарги) щодо поведінки адвоката, а підпункт 6 - вимоги щодо посвідчення повноважень представників.

Так, повноваження представників мають бути посвідчені такими документами:

  • нотаріально засвідченою довіреністю від імені фізичної особи;

  • довіреністю від імені юридичної особи за підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, статутом або положенням, а також документами, що посвідчують службове становище і повноваження її керівника;

  • свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником.

Повноваження адвоката як представника можуть також посвідчуватись ордером, дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги, або договором.

Раніше до ордера обов'язково необхідно було додавати витяг із договору, у якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих дій. Витяг мав засвідчуватися підписом сторін договору. Саме ці надмірні вимоги усунула Рада адвокатів.

РАУ нагадала, що відповідно до ст. 26 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ордер - це письмовий документ, що у випадках, встановлених законами, посвідчує повноваження адвоката на надання правничої допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об'єднанням та повинен містити підпис адвоката.

За матеріалами пресслужби Національної асоціації адвокатів України

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Читайте також:

Порядок підвищення кваліфікації адвокатів зазнав змін: що передбачено

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини