Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи скасовується державна реєстрація права власності при витребуванні майна (земельної ділянки): рішення ВС

Реклама

Задоволення віндикаційного позову є підставою для внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Водночас такий

запис вноситься виключно в разі, якщо право власності на нерухоме майно зареєстроване саме за відповідачем, а не за іншою особою.

Отже, ефективність віндикаційного позову забезпечується саме наявністю державної реєстрації права власності за відповідачем, оскільки за відсутності такої реєстрації судове рішення про задоволення віндикаційного позову не є підставою для державної реєстрації права власності за позивачем. Тому позовна вимога про скасування державної реєстрації права власності відповідача суперечить позовній вимозі про витребування нерухомого майна.

Відповідні висновки сформувала Велика Палата Верховного Суду у постанові від 09.11.2021 у справі №466/8649/16-ц.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 18.09.2024 у справі № 918/1031/23 , вказав, що суд апеляційної інстанції у своїй постанові, врахувавши сталу та послідовну практику Великої Палати Верховного Суду, дійшов правильного висновку про те, що скасування державної реєстрації права власності земельних ділянок не є належним способом захисту та суперечить імперативним вимогам закону.

Крім того, Верховним Судом зазначено про те, що відсутність порушеного або оспорюваного права позивача є підставою для ухвалення рішення про відмову у задоволенні позову, незалежно від інших встановлених судом обставин.

За повідомленням Північно-західного апеляційного господарського суду

Як захистити земельну ділянку від рейдерських захоплень? Спробуйте SMS-Маяк Земля - сервіс інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо об'єктів землекористування. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини