Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк оновив Інструкцію про виконання міжбанківських платіжних операцій: що змінилося

Реклама

Нацбанк оновив Інструкцію про виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті з метою приведення її норм у відповідність до Закону «Про адміністративну процедуру» (дія якого поширюватиметься на Національний банк з 1 січня 2025 року).

Відповідна постанова Правління НБУ від 5 жовтня 2024 року № 122 "Про затвердження Змін до Інструкції про виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті" набирає чинності з 9 жовтня.

Регулятор:

1) скоротив строки розгляду документів:

  • від банку - що подаються для одержання дозволу Національного банку на роботу в системі електронних платежів (далі - СЕП) за відповідною моделлю обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку (з 30 робочих днів до 30 календарних днів);

  • від іншої установи - що подаються для включення її до учасників СЕП (з 60 робочих днів до 30 календарних днів);

2) установив право Нацбанку:

  • залишити без руху документи банку / іншої установи в разі подання ними неповного пакета документів або оформлення їх з порушенням вимог Інструкції про виконання міжбанківських платіжних операцій в Україні в національній валюті;

  • повернути документи банку / іншій установі в разі неусунення недоліків протягом встановленого строку;

3) передбачив інформування банку / іншої установи про залишення Національним банком документів без руху протягом трьох робочих днів із дня їх отримання із зазначенням виявлених недоліків та строку для їх усунення;

4) надав право банку / іншій установі подати клопотання до Національного банку про продовження строку усунення недоліків;

5) передбачив можливість поновлення Національним банком строку розгляду документів, залишених без руху, в разі виправлення банком / іншою установою виявлених недоліків.

Довідково: Інша установа - це фінансова установа чи надавач платіжних послуг, що не є банком, право участі яких у СЕП передбачено законодавством, та які забезпечують виконання вимог Національного банку щодо участі в СЕП.

За повідомленням Національного банку

Інструкції та ситуації для експертів ринку: юристів, бухгалтерів, фахівців із перевірок, керівників та кадровиків. Нова LIGA360 змінює все! Замовте презентацію комплексного інформаційно-аналітичного рішення LIGA360 прямо сьогодні.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини