Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неюридичні корпоративні інструменти у боротьбі з корупцією у приватному секторі. Візія НАЗК

Реклама

Конвенція Організації Об'єднаних Націй Проти корупції, яка ратифікована Україною 18 жовтня 2006 р., на міжнародному рівні визнає транснаціональний характер корупції, закріплює орієнтований перелік злочинів, пов'язаних з корупцією, вказує на зв'язки корупції з організованою та економічною злочинністю, у тому числі відмиванням коштів, а також містить комплекс заходів щодо запобігання корупції, виявлення та повернення активів, отриманих від корупційних та інших злочинів.

Конвенцією також визначені основні заходи, спрямовані на запобігання корупції в приватному секторі, посилення стандартів бухгалтерського обліку та аудиту в приватному секторі та, у належних випадках, установлення ефективних, відповідних і таких, що стримують, цивільно-правових, адміністративних або кримінальних санкцій за невжиття таких заходів.

Так, в Національному агентстві з питань запобігання корупції (надалі - НАЗК) зазначають про наявність проблем з доброчесністю у запобіганню корупції в приватному секторі, зокрема, визнають, що інститут антикорупційного комплаєнсу є недостатньо розвинений. Відтак, ці та інші виклики потребують невідкладних та ефективних рішень, якими, серед іншого визначають корпоративну етику і доброчесність, як засіб запобігання корупції.

Окрім того, задля запобігання корупції, НАЗК прагне надати інструменти для розбудови антикорупційного комплаєнсу, здійснювати підтримку приватного сектору у протидії корупції методологією та консультаціями.

Відтак, задля реалізації указаної мети в НАЗК відбулась презентація та публічне обговорення проекту примірного Кодексу доброчесності для приватного сектору. Як зазначають в НАЗК, завданням вказаного документу є закріплення та зміцнення корпоративних цінностей, норм та правил поведінки співробітників, а також спрямування зусиль на розбудову культури доброчесності в організаціях та компаніях приватного сектору.

Окрім того, на думку НАЗК, неюридичні корпоративні інструменти, серед іншого, зокрема, і Кодекс доброчесності, здатні сформувати належний рівень правової свідомості у підприємницькому середовищі, що є головною умовою протидії корупції у приватній сфері.

Відтак, розроблений та представлений проект примірного кодексу доброчесності містить положення щодо:

· цінностей компанії;

· відповідальності за порушення зазначеного кодексу;

· етичних стандартів процесу найму, забезпечення рівних можливостей для працівників та недопущення дискримінації в колективах;

· порядку взаємодії з державними службовцями, громадськістю та бізнес-партнерами;

· корпоративної соціальної відповідальності та благодійних внесків;

· конфлікту інтересів та його врегулювання;

· поводження з подарунками та ділової гостинності;

· політичної діяльності;

· антимонопольної політики та добросовісної конкуренції;

· захисту майна юридичної особи, конфіденційної інформації та персональних даних, інтелектуальної власності.

Безумовно розроблений НАЗК проект Кодексу доброчесності є готовим практичним інструментом у процесі запровадження та розвитку антикорупційного комплаєнсу в компаніях приватного сектору. Разом з тим, розширення практики антикорупційного комплаєнсу - це не єдиний, але обов'язковий крок у запобіганні корупції у приватній сфері.

Оцініть ризики щодо контрагентів на 360 - з реєстраційною, судовою, медійною інформацією та відкритими джерелами. Здійсніть миттєвий аналіз 29 факторів ризику:

анулювання реєстрації;

ймовірний зв'язок з рф/рб, Іраном, Північною Кореєю;

ведення діяльності на окупованих територіях;

приналежність до "чорного" або "сірого" списку FATF;

банкрутство та борги.

Дізнайтесь більше переваг нової LIGA360, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини