Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВП ВС висловилася щодо обов’язку Президента видавати обґрунтовану відмову в помилуванні

Реклама

Велика Палата Верховного Суду висловила правову позицію щодо обов'язку Президента видавати обґрунтовану відмову у помилуванні.

Про це йдеться в постанові від 5 вересня 2024 року у справі № 990/57/24, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

ВП ВС вказала, що виходячи з положень п. 27 ч. 1 ст. 106 Конституції, ст. 87 КК України, Положення про порядок здійснення помилування від 21.04.2015 № 223/2015, помилування - це акт глави держави, за яким індивідуально визначена особа повністю або частково звільняється від покарання, а також до неї може застосовуватися більш м'яке покарання.

Помилування - це індивідуальне державно-владне веління у формі прощення особі, яка вчинила злочин будь-якої тяжкості. Цей акт не розрахований на невизначену кількість випадків використання і є персоніфікованим актом одноразового застосування права щодо конкретної особи або групи осіб, індивідуально зазначених в указі Президента.

Обов'язок Президента безпосередньо розглядати клопотання про помилування, яке надходить до нього, і оформляти у виді указу відмову у його задоволенні із зазначенням протилежних і негативних для його автора результатів, не випливає зі змісту п. 27 ст. 106 Конституції, ст. 87 КК та правил Положення № 223.

Повноваження Президента стосовно здійснення помилування є виключним його правом як глави держави та реалізується ним на власний розсуд. Окрім виключного права Президента щодо видання указу про помилування, мотиви його прийняття/неприйняття не мають узгоджуватися будь з ким чи будь-кому пояснюватися, оскільки вирішення питання про помилування перебуває у межах дискреції Президента, до повноважень якого воно віднесено за Основним Законом.

Втручання в дискреційні повноваження суб'єкта владних повноважень у цьому випадку виходить за межі завдань адміністративного судочинства.

Таким чином, оскільки чинне законодавство чітко і ясно не встановлює для глави держави як носія права на помилування обов'язку видавати (формувати) документ про відмову в помилуванні, то неможливо через судовий присуд змусити того, хто володіє таким правом, вдатися до певних позитивних дій на користь зацікавленої особи.

Отримуйте максимум інформації та аналізуйте судову практику на 360! До кожного судового рішення - пов'язані кейси, експертна аналітика, НПА тощо. Замовте презентацію нового рішення LIGA360 для вашої компанії.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини