Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Успадкування одноразової грошової допомоги

Реклама

Вже понад 900 днів триває героїчна визвольна війна України проти росії, країни - агресорки, країни - терористки. На жаль, ми не припиняємо втрачати найкращих українців та українок - наших захисників та захисниць, відтак члени їх родин продовжують стикатися із бюрократичними складнощами в оформленні одноразової грошової допомоги (далі - ОГД), а часом і з питаннями переоформлення та/або спадкування ОГД.

У цій статті ми надамо роз'яснення щодо правильних та ефективних дій, спрямованих на вирішення питання спадкування ОГД, процедуру та особливості самого призначення ми аналізувати не будемо, натомість розглянемо виключно ситуацію, пов'язану з правовими наслідками подальшої виплати ОГД у разі смерті одного з її отримувачів.

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 162 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII (зі змінами) розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період дії воєнного стану визначається Кабінетом Міністрів України з урахуванням такого: розмір одноразової грошової допомоги, що виплачується у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов'язків військової служби, не може становити менше 15 мільйонів гривень.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Згідно з абз. 1, 5, 15 постанови Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану» від 28.02.2022 № 168 (зі змінами) особам, які мають право на виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі осіб, зазначених у пунктах 12 постанови, а також їх смерті внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого у період воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення (контузії, травми, каліцтва), виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн. гривень. У разі відсутності особистого розпорядження або за наявності неохопленої особистим розпорядженням частки розміру одноразової грошової допомоги право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги (її частки) мають особи, визначені у частині четвертій статті 1181 Кодексу цивільного захисту України, частині четвертій статті 98 Закону України «Про Національну поліцію» та пункті 4 статті 161 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору, у рівних частках. Одноразова грошова допомога виплачується особі шляхом перерахування коштів уповноваженим органом на рахунок в установі банку державного сектору, зазначеного одержувачем у заяві.

Своєю чергою, відповідно до п. 1.3, 1.10 розділу І "Загальні положення" Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 25.01.2023 № 45 (зі змінами), сім'ям загиблих військовослужбовців відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану» виплачується ОГД, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 161 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Проте наказ Міноборони № 45, як і постанова КМУ № 168, не передбачає можливості переоформлення залишку ОГД, невиплаченої за життя члену сім'ї загиблого військовослужбовця, на іншого члена(ів) - отримувачів ОГД, з огляду на що залишок ОГД входить до складу спадкового майна та успадковується за загальними правилами, визначеними Цивільним кодексом України.

Згідно з ч. 1 ст. 218 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Отже, у разі смерті отримувача ОГД, як правило, наявні дві складові спадкового майна, перша - це залишок коштів (фактично виплачена ОГД) на банківському рахунку померлого, друга - це залишок нарахованої, але не виплаченої ОГД.

Для оформлення права на спадщину необхідно звернутися із відповідною заявою до нотаріуса за останнім місцем проживання спадкодавця (ч. 1 ст. 1221 ЦК України). За фактом відкриття спадкової справи нотаріус направить запит до відповідної банківської установи задля підтвердження дійсного розміру залишку грошових коштів на рахунку спадкодавця, а також до відповідного районного чи обласного ТЦК та СП, за місцем призначення ОГД, з метою підтвердження призначення спадкодавцю ОГД та розміру її невиплаченої частини.

Означені запити може у Ваших інтересах також направити адвокат, що має декілька переваг, по-перше, строк відповіді на адвокатський запит становить п'ять робочих днів з дня отримання запиту, а на запит нотаріуса - тридцять днів, по-друге, адвокат володіє рядом способів і методів забезпечення отримання відповіді на запит, оскільки в даній категорії справ найбільша складність полягає в принципі в отриманні відповіді від РТЦК та СП, тоді як нотаріус не вчиняє жодних з вказаних дій. При цьому слід враховувати, що будь-які невідповідності або брак інформації, наданої у відповідь на запит, можуть бути перешкодою для нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину на залишок ОГД, тоді як саме адвокат спроможний допомогти Вам усунути такі недоліки та посприяти в правовому аспекті успішному та, що найважливіше, своєчасному спадкуванню.

Наступним кроком після отримання свідоцтва про право на спадщину на залишок коштів на рахунку в банківській установі та залишок нарахованої, але не виплаченої ОГД є фактично реалізація права на отримання спадку, що називається, в натурі. Якщо з банком все більш-менш зрозуміло - необхідно звернутися до банку з заявою та підтверджуючими документами, то з РТЦК та СП все складніше, починаючи ще зі стадії простої комунікації. За загальним правилом, Вам необхідно звернутися до РТЦК та СП із заявою про здійснення подальших виплат ОГД на Ваше ім'я та пред'явити відповідне свідоцтво про право на спадщину, і тут ключове значення має правильне юридичне оформлення вказаної заяви та надання достатнього обсягу додаткових документів, адже будь-яка формальна помилка та брак документів, без сумніву, стане підставою відмови в здійсненні виплат або безкінечного зволікання.

Щиро бажаємо Вам ніколи не стикатися з цією бюрократичною процедурою, проте в разі виникнення такої потреби ця інформація вам стане в пригоді та убезпечить від марно витраченого часу на виправлення помилок.

Сергій Клюца,

адвокат, партнер Crowe Mikhailenko

Ангеліна Шевченко,

адвокат, старший спеціаліст Crowe Mikhailenko

Читайте також:

Як успадкувати майно, що знаходиться за кордоном

Нова LIGA360 змінює все! Переглядай зв'язки документів з іншими НПА, судовою, аналітичною, довідковою інформацією. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини