Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміна порядку виконання мирової угоди: НААУ вказала, що варто врахувати

Реклама

Припинення судового спору мировою угодою із закриттям провадження у справі не дає сторонам можливості у подальшому змінювати в судовому порядку цю угоду. І така практика не відповідає інтересам сторін.

Виправити це покликаний проєкт Закону № 11500 «Про внесення змін до статті 193 Господарського процесуального кодексу України щодо правонаступництва під час виконання мирової угоди», інформує Національна асоціація адвокатів України.

У документі запропоновано уточнити правила виконання мирової угоди на випадок вибуття однієї із сторін.

У цьому разі, на думку авторів ініціативи, суд має замінити таку сторону її правонаступником за заявою заінтересованої сторони, до якої додається укладений сторонами договір до затвердженої судом мирової угоди. На підставі заяви буде виноситися ухвала про внесення змін до раніше затвердженої мирової угоди.

У Комітеті НААУ з питань господарського права та процесу вважають запровадження таких змін доцільним, проте вони потребують уточнення.

По-перше, необхідно визначити форму (проста письмова, нотаріальна) угоди про заміну сторони в мировій угоді. Якщо угода, затверджена судом, передбачає вирішення питання переходу титулу на нерухоме майно або інші питання, що потребують нотаріальної форми правочину, доцільною вбачається нотаріальна форма угоди про заміну сторони, що вибуває із затвердженої судом мирової угоди, її правонаступником.

По-друге, розгляд питання про заміну вибулої сторони мирової угоди її правонаступником має розглядатися в судовому засіданні за обов'язкової участі сторони, яка вибуває з мирової угоди і яка може підтвердити факт і зміст такої угоди про заміну. Отже, постає питання захисту інтересів сторони затвердженої судом мирової угоди, яка з неї вибуває, шляхом попередження можливого підроблення або спотворення змісту угоди про заміну такої сторони.

У зв'язку з цим необхідна або обов'язкова участь сторони, яка вибуває, у судовому засіданні про заміну сторони мирової угоди її правонаступником або обов'язкова нотаріальна форма угоди про заміну сторони.

По-третє, доцільно додатково вирішити питання строків розгляду судом заяви про заміну сторони мирової угоди її правонаступником, визначити ініціатора (сторона, яка вибуває, або її правонаступник) подання такої заяви, а також правові наслідки постановлення судом ухвали про заміну сторони та інші процесуальні питання за аналогією із заміною сторони виконавчого провадження.

Ці зауваження і пропозиції направлені Комітету ВР з питань правової політики для врахування під час доопрацювання законопроєкту.

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов'язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Юристе, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Інноваційний функціонал на основі АІ для legal research, повна база законодавства, судової практики й аналітики для юриста. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини