Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Основні зміни в процедурі отримання статусу критично важливого підприємства та бронювання військовозобов'язаних працівників

Реклама

16 серпня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 988, яка внесла низку змін до постанови № 76 від 27 січня 2023 року (далі - Постанова). Ці зміни стосуються процедур отримання статусу критично важливого підприємства та бронювання військовозобов'язаних працівників під час воєнного стану. Розглянемо ключові зміни, запроваджені Постановою № 988.

1. Розширення переліку підприємств, що можуть отримати статус критично важливих

Постанова включила нові категорії організацій, які можуть претендувати на цей статус, зокрема:

1) Постійні представництва нерезидентів (іноземні компанії, організації), що провадять діяльність в Україні, які визначаються критично важливими за рішенням Мінекономіки. Вони повинні бути акредитовані та зареєстровані згідно із законом, а також перебувати на обліку в контролюючих органах.

Умовою отримання статусу критично важливого підприємства є відповідність четвертому критерію Постанови - важливе значення для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади. Відповідність даному критерію підтверджується згідно з положеннями наказу Мінекономіки від 17.02.2023 № 952 або вимогами, які затверджуються відповідними обласними адміністраціями.

2) Банки державного сектору економіки, що визначені Мінфіном критично важливими для функціонування економіки в особливий період.

3) Підприємства, установи та організації, які виробляють безпілотні системи (безпілотні авіаційні комплекси, безпілотні літальні апарати, безпілотні наземні (роботизовані) комплекси, безпілотні водні (плаваючі) комплекси) озброєння, військову і спеціальну техніку, боєприпаси, їх складові частини та інші товари оборонного призначення на замовлення Адміністрації Держспецзв'язку, інших державних замовників у сфері оборони.

Визначення таких суб'єктів критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил відбувається за рішенням Мінстратегпрому, яке приймається на підставі повідомлень Адміністрації Держспецзв'язку, інших державних замовників у сфері оборони про укладення державного контракту на виготовлення та поставку безпілотних систем (безпілотних авіаційних комплексів, безпілотних літальних апаратів, безпілотних наземних (роботизованих) комплексів, безпілотних водних (плаваючих) комплексів), інших товарів оборонного призначення з такими підприємствами, установами і організаціями протягом п'яти робочих днів з дня отримання повідомлення.

2. Нові критерії для визначення підприємств критично важливими

Внесено зміни до критеріїв, за якими підприємства можуть отримати статус критично важливих. До таких підприємств віднесено постачальників електронних комунікаційних послуг з використанням мереж мобільного зв'язку, середньомісячний розмір чистого доходу якого за даними останньої фінансової звітності перевищує 200 млн. гривень, а також постачальники електронних комунікаційних послуг з використанням мереж фіксованого зв'язку, середньомісячний розмір чистого доходу якого за даними останньої фінансової звітності перевищує 20 млн. гривень.

Задля підтвердження вищенаведених умов підприємство має подати звіт про фінансові результати з відмітками (штампами) контролюючого органу, який отримав фінансову звітність, із зазначенням дати її отримання.

3. Особливості бронювання працівників міжнародних організацій та іноземних представництв

Як зазначено вище, Постанова тепер дозволяє бронювати військовозобов'язаних, що працюють у постійних представництвах нерезидентів, а також у міжнародних неурядових організаціях, які здійснюють гуманітарну або іншу важливу діяльність в Україні.

Бронювання військовозобов'язаних у постійних представництвах нерезидентів здійснюється за загальним правилом - не більше 50 відсотків кількості військовозобов'язаних працівників у такому постійному представництві станом на 18 травня 2024 року. Водночас окремі категорії, зокрема постійні представництва іноземних медіа, мають специфічні умови бронювання. Наприклад, у представництвах з кількістю військовозобов'язаних працівників не більше 15 осіб можуть бути заброньовані всі працівники, а там де працевлаштовано більше як 15 військовозобов'язаних - не більше 50 відсотків.

Загалом, Постанова № 988 від 16 серпня 2024 року вкотре оптимізувала процеси, пов'язані зі статусом критично важливих підприємств та бронюванням військовозобов'язаних працівників, зробивши їх більш прозорими та ефективними.

Владислав Зайцев,

Голова Комітету АПУ з міграційного права,

адвокат АО «Юридична компанія «АРЕС»

Як просто відстежувати зміни воєнного стану? Дізнаватись зміни в питаннях бронювання, військового обліку на підприємстві, перевірок ТЦК? З новим комплексним рішенням LIGA360. Побачте переваги в дії, замовивши персональну консультацію.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини