Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 13 %

Реклама

Правління Національного банку поінформувало, що ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13 %.

Це рішення сприятиме поступовому поверненню інфляції до цілі 5 % у наступні роки та підтримає стійкість валютного ринку, пояснив регулятор.

Нацбанк звернув увагу, що російська агресія й надалі генерує такі ризики:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб, передусім для підтримання обороноздатності;

  • можливе додаткове підвищення податків, що, залежно від параметрів, може посилювати ціновий тиск;

  • подальше пошкодження інфраструктури, передусім енергетичної та портової, що обмежуватиме економічну активність і тиснутиме на ціни з боку пропозиції;

  • поглиблення негативних міграційних тенденцій та подальше розширення дефіциту робочої сили на внутрішньому ринку праці.

У липні НБУ призупинив пом'якшення процентної політики, щоб зберегти належний рівень дохідності за гривневими інструментами, та наразі вбачає за доцільне утриматися від відновлення циклу зниження облікової ставки. Рішення щодо збереження ключової ставки на рівні 13 % у вересні спрямоване на підтримання інтересу до заощаджень у гривні та стримування попиту на валютному ринку, пояснив регулятор.

Водночас Правління НБУ ухвалило рішення щодо модифікації параметрів інших інструментів та операцій монетарної політики. Так, із 20 вересня 2024 року знижуються ставки за тримісячними депозитними сертифікатами до 15,5 %. Також зменшуються ставки за кредитами рефінансування - до 16 %, а максимальний строк їх надання обмежено 14 днями. Ставки за депозитними сертифікатами овернайт і надалі дорівнюватимуть обліковій ставці.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням НБУ цього рішення, буде оприлюднено 30 вересня 2024 року.

Наступне засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики відбудеться 31 жовтня 2024 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

Найповніше досьє контрагентів - у новій LIGA360. Понад 55 санкційних списків, 300 реєстрів та відкритих джерел, 120 тис. медіаджерел, 116 млн судових рішень. Контролюйте всі види ризиків та загрози! Залиште заявку на персональну презентацію.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини