Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо підтримала реформу Рахункової палати

Реклама

19 вересня Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу законопроєкт № 10044-д, який передбачає реформу Рахункової палати.

Документ спрямований на удосконалення діяльності Рахункової палати відповідно до міжнародних стандартів та усунення основних проблем щодо державного зовнішнього контролю з урахуванням рекомендацій міжнародних партнерів України.

«Реформа Рахункової палати в цьому році у фокусі всіх міжнародних партнерів. Ухвалення законопроєкту - одна з двох умов США для надання прямої бюджетної допомоги ($500 млн після І читання і ще $1 млрд після другого), а також ухвалення законопроєкту дуже імовірно стане структурним маяком МВФ після п'ятого перегляду програми, який щойно завершився», - розповіла ініціаторка законопроєкту, голова Комітету ВР з питань бюджету, народна депутатка від «Слуги Народу» Роксолана Підласа.

За її словами, документ також було опрацьовано у Комітеті ВР з питань бюджету, який рекомендував його Парламенту до першого читання.

Ключові новели законопроекту № 10044-д:

  • зменшення кількості членів Рахункової палати з 13 до 11 (зараз заповнено 5 посад, решта - вакантні);

  • запровадження прозорого конкурсу для відбору нових членів Рахункової палати з переважним правом голосу міжнародних експертів;

  • розширення повноважень Рахункової палати на аудит коштів місцевих бюджетів, державних підприємств та позабюджетних фондів (наприклад, Пенсійного фонду);

  • створення чітких парламентських процедур, в яких профільні комітети Ради зобов'язані розглядати звіти Рахункової палати та моніторити виконання рекомендацій РП;

  • встановлюється, що Рахункова палата у своїй діяльності повинна відповідати правилам Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI) та використовує систему професійних документів INTOSAI;

  • посилюється фінансова незалежність Рахункової палати (шляхом встановлення зарплат в законі, створення посад незалежних аудиторів, а також особливої процедури врахування бюджетного запиту РП - так само як для судової гілки влади).

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини