Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МЗС запустить систему "е-Консул" для громадян України за кордоном

Реклама

Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 945 про інформаційно-комунікаційну систему «е-Консул», яка покликана забезпечити нову якість і доступність сервісів Міністерства закордонних справ для громадян України за кордоном.

Документ набере чинності з дня опублікування, крім пунктів 1 - 3, 5 - 7 змін, затверджених постановою, які набирають чинності з 1 січня 2025 року.

«… Модернізована система е-Консул зробить сервіси МЗС доступнішими та швидшими для більшої кількості громадян України за кордоном. Деякі консульські дії повністю перейдуть в онлайн і не треба буде навіть іти до консульського відділу. Інші можна буде здійснити значно швидше та простіше, бо документи будуть підтягуватися з державних реєстрів автоматично», - розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Станом на серпень 2024 року МЗС вже створило цифрову платформу, на якій в закритому режимі тестуються оновлена електронна черга, електронні кабінети заявника та консула, автоматизовані пілотні послуги у сфері нотаріату, оформлення довідок тощо.

Також МЗС продовжує працювати над підключенням системи до державних реєстрів та інформаційних баз.

У міністерстві роз'яснили, що нова система поступово позбавить громадян необхідності надавати вже наявні у держави дані чи документи, уможливить запровадження перших дистанційних послуг, задля отримання яких взагалі не буде потреби у відвіданні консула.

Очікується, що українці зможуть скористатися оновленою системою вже цьогоріч. Нині вона проходить необхідні безпекові перевірки, тестування на наявність вразливостей, міцність алгоритмів шифрування даних і стійкість до пікових навантажень.

Після запуску цьогоріч модернізованої системи «е-Консул» та оцінки аналітичних даних МЗС планує нарощувати темпи цифровізації консульської сфери і протягом наступного, 2025 року. Заплановано збільшувати частку дистанційних послуг, інтегрувати онлайн-платежі, шеринг документів у Дії спільно з Міністерством цифрової трансформації, та низку технологічних рішень, які зроблять сервіси МЗС доступнішими для громадян.

Можливості та зручність консульської інформаційної системи зростатимуть поетапно - зі збільшенням підключень до державних інформаційних ресурсів та з урахуванням зворотного зв'язку від користувачів.

За матеріалами Міністерства закордонних справ

LIGA360 - зручний інструмент для юриста-міжнародника. Знаходь та аналізуй європейське законодавство, отримай рекомендації в питаннях міжнародних відносин, прав людини й громадянства, воєнного стану. Замов персональну презентацію менеджера прямо зараз.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Читайте також:

Парламент ратифікував Римський статут Міжнародного кримінального суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини