Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Викривачі корупції у війську. Як НАЗК та сектор безпеки і оборони планують захищати їхні права?

Реклама

Закон України “Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України" регламентує обов'язки військовослужбовців, а також військовозобов'язаних та резервістів під час проходження навчальних і спеціальних зборів щодо додержання військової дисципліни, види заохочень та дисциплінарних стягнень, права командирів щодо їх застосування, а також порядок подання і розгляду заяв, пропозицій та скарг (надалі - Дисциплінарний статут).

Відповідно до пункту 87 прим. 1 Дисциплінарного статуту, військовослужбовець, який повідомив про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України "Про запобігання корупції", вчинених іншими особами, не може бути звільнений зі служби чи змушений до звільнення, притягнутий до дисциплінарної відповідальності у зв'язку з таким повідомленням або підданий іншим негативним заходам впливу, або загрозі таких заходів впливу.

Викривачі корупції користуються також іншими правами та гарантіями захисту, встановленими Законом України "Про запобігання корупції".

Аналізуючи вищезазначений Дисциплінарний статут, можна зауважити, що в його положеннях відсутній механізм повідомлення про випадки корупції у війську, заохочення викривачів-військовослужбовців, що передбачено Державною антикорупційною програмою, можливість подання анонімних повідомлень та вільне обрання каналів повідомлення про корупційні факти на військовій службі.

Саме з метою усунення зазначених прогалин у відповідному профільному законодавстві, в Національному агентстві з питань запобігання корупції ( надалі - НАЗК) відбулося засідання круглого столу щодо шляхів забезпечення захисту прав викривачів серед військовослужбовців.

Участь у круглому столі взяли представники НАЗК, Міністерства оборони України, державного підприємства “Державний оператор тилу”, Міністерства внутрішніх справ та підпорядкованих йому структур, Служби безпеки, а також експерти громадських організацій, які узагальнили виклики для викривання корупції військовослужбовцями та виокремили напрями розвитку цього інституту.

Учасники відповідних дискусій зосередились, зокрема, на способах забезпечення можливості військовослужбовців вільно повідомляти про корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення з урахуванням підвищених ризиків для цієї категорії осіб у зв'язку з викриванням корупційних зловживань.

Окрім того, зміни, які планують внести до Дисциплінарного статуту дадуть змогу військовослужбовцям самостійно обирати способи повідомлень про корупцію, не порушуючи норми статуту. Адже, станом на сьогоднішній день, відповідно до Дисциплінарного статуту, військовослужбовець зобов'язаний повідомляти про будь-які порушення виключно безпосередньому командиру.

Водночас, представник НАЗК зауважила, що спектр зловживань, про які можуть повідомляти військові, не обмежується корупційними випадками. Однак наразі механізм викривання комплексно врегульовано лише в антикорупційному законодавстві, тому важливо максимально удосконалити цей інститут, щоб у перспективі масштабувати його також на інші сфери правопорушень, які зустрічаються у війську та у цивільній сфері.

Також наголошено, що найбільш складним аспектом у викриванні корупції військовослужбовцями є забезпечення гарантій їх захисту, насамперед безпеки.

За результатами відповідних дискусій, досягнуто згоди щодо необхідності вдосконалення нормативно-правової бази інституту викривання та правового механізму захисту прав викривачів на військовій службі.

Вікторія Оцоколіч,
експерт-аналітик

Читайте також: Захист прав власності під час війни: які механізми працюють?

Нова LIGA360 змінює все! Переглядай зв'язки документів з іншими НПА, судовою, аналітичною, довідковою інформацією. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини