Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд висловився щодо наслідків визнання заповіту недійсним

Реклама

Якщо свідоцтво про право на спадщину за заповітом видане нотаріусом на підставі недійсного заповіту та зареєстроване в реєстрі, то державна реєстрація права власності на земельну ділянку підлягає скасуванню.

Такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 25.07.2024 року у справі №144/827/22.

Встановивши, що свідоцтво про право на спадщину за заповітом видане нотаріусом на підставі підробленого заповіту, тобто видане особі, яка у розумінні статті 1301 ЦК України не мала права на спадкування, суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку про визнання свідоцтва про право на спадщину недійсним.

Таким чином, судами установлено, що земельна ділянка передана у власність особи у спосіб, не передбачений законом, зокрема з порушенням встановленого законодавством порядку, а відповідно до частини першої статті 216 ЦК України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

Читайте також: Як успадкувати майно, що знаходиться за кордоном

Нова LIGA360 змінює все! Переглядай зв'язки документів з іншими НПА, судовою, аналітичною, довідковою інформацією. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини