Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст нагадав, коли страхування є вимогою закону

Реклама

Міністерство юстиції акцентує увагу, що під час оформлення кредиту чи відкритті рахунку часто пропонують супутню послугу - страхування. «Додаткову гарантію» у вигляді страховки можуть продавати під час купівлі побутової техніки.

У багатьох випадках це створює додаткові зручності: ви можете придбати потрібні банківські та страхові послуги в одному місці. Проте іноді обов'язковість оформлення договору страхування може нав'язуватися.

В яких випадках страхування дійсно є обов'язковим?

1. Якщо ви берете кредит на житло, вам потрібно застрахувати квартиру чи будинок, які є предметом іпотеки. Це вимога статті 8 Закону «Про іпотеку».

2. Кожен власник авто зобов'язаний мати поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів («автоцивілку»). Під час видачі кредиту на автомобіль банки зазвичай включають оформлення «автоцивілки» до пакета послуг. Водночас законодавство не вимагає від банківської установи оформлювати такий поліс під час видачі кредиту.

3. Коли ви берете кредит на купівлю автомобіля, вам можуть пропонувати оформити КАСКО - застрахувати автівку на випадок типових транспортних ризиків, таких як ДТП, викрадення чи пошкодження. У такий спосіб банк убезпечує себе від втрати об'єкта застави. Відмова в укладенні такого договору може бути причиною для відмови у видачі кредиту.

У деяких випадках умови кредитування іпотеки або майна під заставу можуть передбачати обов'язковість страхування життя позичальника та/або страхування від нещасних випадків.

Обов'язок банку - дати клієнту можливість обрати страховика з переліку компаній, з якими співпрацює фінансова установа. Якщо банк стверджує, що є можливість укласти договір страхування лише в одній конкретній компанії, - це порушення ваших прав як споживача фінансових послуг.

Страхування не є обов'язковим, якщо ви берете споживчий кредит (не автокредит чи іпотеку), відкриваєте рахунок, робите переказ коштів чи обмінюєте валюту.

Щоб перевірити, чи включено необов'язкову страхову послугу до договору, уважно прочитайте угоду або запитайте про це співробітника банку. Банкам заборонено вимагати від клієнта придбання товарів чи послуг як обов'язкової умови надання банківських послуг.

Автоматична перевірка тексту договору - в новій LIGA360. Перевірте помилки в структурі та нумерації, дати, суми, реквізити сторін тощо. Будьте впевнені у кожній угоді! Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини