Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін урегулював обмеження на експорт препаратів крові: 23 липня набрала чинності постанова

Реклама

Кабінет Міністрів уніс зміни до Порядку тимчасового зупинення експорту препаратів крові, вироблених із заготовленої на території України плазми крові для потреб фракціонування.

Відповідна урядова постанова від 18 липня 2024 року № 825 набрала чинності 23 липня.

У такий спосіб Уряд визначив чіткі процедури та обмеження для здійснення експорту препаратів крові на період дії воєнного стану, роз'яснили в Міністерстві охорони здоров'я.

Отже, у період дії воєнного стану експорт препаратів крові дозволений лише якщо виробник підтвердить наявність незнижувального запасу готових препаратів крові, а також виключно за умови повного забезпечення ними системи охорони здоров'я України.

У МОЗ пояснили, що незнижувальний запас встановлюється як тримісячний резерв із розрахунку 160 кілограмів білка (в еквіваленті готової продукції, напівпродукту або осаду білкової фракції) на місяць. При цьому сумарна частка готової продукції та напівпродукту незнижувального запасу має бути не меншою за 80 %.

Виробник до 10 числа кожного місяця письмово (або в електронній формі) інформує уповноважений орган (Держлікслужбу) про стан збереження незнижувального запасу, наявні залишки готової продукції, заплановані об'єми експорту та об'єми препаратів крові, фактично поставлені на запити закладів охорони здоров'я. Держлікслужба слідкуватиме за дотриманням заявлених запасів. Це - послідовна політика щодо посилення ролі Держлікслужби як уповноваженого органу у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові відповідно до законодавства про систему крові, наголосили в міністерстві.

Водночас експорт препаратів крові, вироблених із плазми крові, заготовленої на території України, може бути призупинений Кабінетом Міністрів за поданням МОЗ у разі незабезпечення потреб системи охорони здоров'я України в таких препаратах.

Міністерство охорони здоров'я нагадує, що 25 лютого 2022 року експорт препаратів крові було призупинено у зв'язку із запровадженням воєнного стану. Проте уже 7 травня 2022 року у зв'язку з повним забезпеченням потреб закладів у таких препаратах експорт відновили.

Довідково: Препарати крові - ліки, виготовлені з плазми крові людини. Вони потрібні для лікування певних медичних станів. Для виробництва препаратів крові використовують надлишки запасів плазми крові, непридатні для клінічного застосування.

Головні новини вашої галузі - щодня на робочому столі LIGA360. Бачити картину дня ще ніколи не було так просто! Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини