Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата ВС висловилася щодо відсутності конституційного механізму участі Президента в процедурі виконання судових рішень

Реклама

Велика Палата Верховного Суду висловила правову позицію щодо відсутності конституційного механізму участі Президента в процедурі виконання судових рішень.

Про це йдеться в постанові ВП ВС від 4 липня 2024 року у справі № 990/61/24, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

ВП ВС вказала, що особливості провадження у справах щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності ВРУ, Президента, ВРП, ВККСУ визначені у ст. 266 КАС. Правила цієї статті поширюються на розгляд адміністративних справ, зокрема, щодо законності дій чи бездіяльності ВРУ, Президента, ВРП, ВККСУ (п. 2 ч. 1 вказаної статті).

У цій справі позивач звернувся з позовом до Президента, у якому просив визнати протиправною бездіяльність Президента та зобов'язати його видати указ на виконання Конституції та законів про виконання постанов суду від 17 листопада 2006 року, 17 жовтня 2012 року та 4 листопада 2022 року в повному обсязі головою правління Пенсійного фонду України. Тобто позивач у межах цього провадження оскаржує бездіяльність Глави держави як суб'єкта владних повноважень і просить суд зобов'язати відповідача вчинити дії, спрямовані на усунення порушень прав позивача, які, на його переконання, Президент зобов'язаний вчинити як гарант додержання Конституції.

ВП ВС звернула увагу, що повноваження Президента визначені ст. 106 Конституції, перелік яких є вичерпним. Конституція не передбачає участі Президента України в процедурі виконання судових рішень. Президент (як і інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи) повинен дотримуватися встановленого у ст. 19 Конституції правового порядку, відповідно до якого зазначені суб'єкти зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами.

Отже, Велика Палата Верховного Суду виснувала: незважаючи на те, що Президент на підставі ст. 104 Конституції склав присягу, за змістом якої зобов'язався обстоювати права і свободи громадян, оскільки в тексті цієї ж присяги Президент зобов'язався додержуватися Конституції, якою механізм його участі в процедурі виконання судових рішень, обов'язкових на всій території України, з метою захисту прав та свобод громадян не передбачений.

Отримуйте максимум інформації та аналізуйте судову практику на 360! До кожного судового рішення - пов'язані кейси, експертна аналітика, НПА тощо. Замовте презентацію нового рішення LIGA360 для вашої компанії.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Читайте також:

Закон щодо організації роботи судів ухвалено: що передбачено

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини