Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстрація актів цивільного стану та видача документів за межами України з проставленим апостилем: Кабмін підтримав експеримент

Реклама

Кабінет Міністрів погодився з пропозицією Міністерства юстиції стосовно реалізації протягом двох років з дня набрання чинності постановою експериментального проекту щодо державної реєстрації актів цивільного стану та видачі документів про державну реєстрацію актів цивільного стану за межами України з проставленим апостилем.

Відповідна урядова постанова від 12 липня 2024 року № 817 набере чинності через місяць з дня її опублікування.

Установлено, що перелік держав, у яких здійснюється реалізація експериментального проекту, визначається Міністерством юстиції за погодженням з Міністерством закордонних справ.

Метою реалізації експериментального проекту щодо держреєстрації актів цивільного стану та видачі документів про державну реєстрацію актів цивільного стану за межами України з проставленим апостилем є забезпечення можливості, спрощення умов та порядку отримання громадянами України, які перебувають за межами України, документів про державну реєстрацію актів цивільного стану українського зразка.

Установлено, що громадяни України, які перебувають за межами України, звертаються за отриманням сервісної послуги до відокремленого підрозділу особисто або в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Дія) (за наявності технічної можливості).

В умовах воєнного стану сервісна послуга громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років надається у разі їх особистого звернення до відокремленого підрозділу за умови наявності у зазначених громадян військово-облікових документів.

Під час державної реєстрації народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, смерті, видачі документів про державну реєстрацію актів цивільного стану відокремлений підрозділ використовує Державний реєстр актів цивільного стану громадян та здійснює дії, які є обов'язковими для відділів державної реєстрації актів цивільного стану, що ведуть зазначений Реєстр, відповідно до Закону "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" та інших актів законодавства у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Під час проставлення апостиля на виданих відокремленим підрозділом документах про державну реєстрацію актів цивільного стану такий відокремлений підрозділ здійснює дії, обов'язкові для територіальних органів Мін'юсту, відповідно до Порядку проставлення Міністерством юстиції України апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затвердженого наказом Мін'юсту від 11 листопада 2015 року № 2268/5, з урахуванням особливостей, визначених затвердженим Порядком.

Видача відокремленим підрозділом документів про державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюється з одночасним проставленням апостиля на таких документах.

Уповноважена особа відокремленого підрозділу після виготовлення документів про державну реєстрацію актів цивільного стану забезпечує формування за допомогою програмних засобів ведення Електронного реєстру апостилів відповідної заяви та її реєстрацію із зазначенням дати і часу. На сформованій заяві проставляння власного підпису заявником не здійснюється.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини