Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оборонні закупівлі без застосування Prozorro та інші нововведення у закупівлях

Реклама

З початку введення воєнного стану публічні закупівлі зазнали фундаментальних перетворень. Нагадуємо, що наразі закупівлі здійснюються відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі" з урахуванням Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України "Про публічні закупівлі", на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими Постановою КМУ від 12 жовтня 2022 р. № 1178.

Систематичні зміни є реакцію Уповноваженого органу на поточну безпекову ситуацію, практичний досвід замовників та учасників закупівель, виклики ринку закупівель в умовах воєнного стану.

Постановою Уряду № 782 від 5 липня 2024 року вчергове суттєво змінено правила проведення закупівель (далі - Постанова).

Як зазначають у Кабміні, поточні зміни, серед іншого, покликані захистити від ворога інформацію про місцезнаходження підприємств-виконавців та постачальників.

Розглянемо детальніше прийняті нововведення.

Розширено перелік підстав для закупівель без використання електронної системи закупівель

Зокрема, діючий перелік закупівель, які можуть здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або е-каталогу, доповнено:

- закупівлями за нагальною потребою для ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів товарів, робіт та послуг, необхідних для забезпечення будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, виконання мобілізаційних завдань (замовлень), заходів, пов'язаних з підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони, виконання договорів, що містять інформацію з обмеженим доступом;

- закупівлями товарів, необхідних для проведення ремонту та відновлення техніки, на виконання договору про спільну діяльність, стороною якого виступає АТ “Укрзалізниця” та укладеного з метою підвищення обороноздатності держави на період дії правового режиму воєнного стану в Україні;

- закупівлями товарів, робіт і послуг для проведення заходів, спрямованих на забезпечення захисту об'єктів критичної інфраструктури підсектору залізничного транспорту сектору транспорту і пошти, а також для проведення першочергових аварійно-відбудовних робіт на об'єктах залізничної інфраструктури та ремонту тягового і рухомого складу;

- закупівлями (орендою) визначеного Постановою переліку установок та об'єктів енергетики для підготовки до опалювального сезону 2024/2025, а також товарів, робіт та послуг, пов'язаних з їх будівництвом та введенням в експлуатацію.

Як бачимо, до переліку включені і оборонні закупівлі. Однак є нюанси. Без проведення відкритих торгів можуть проводитися лише оборонні закупівлі за нагальною потребою. Обов'язковою умовою такої закупівлі повинна бути наявність запиту ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів. Такий запит погоджується (затверджується) уповноваженою службовою (посадовою) особою відповідного органу, який надає запит, та повинен містити обґрунтування нагальності потреби у здійсненні такої закупівлі.

У разі укладення договору про закупівлю без проведення відкритих торгів та/або е-каталогу замовник не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору розміщує в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього, звіт про договір про закупівлю, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі без проведення відкритих торгів. У разі закупівель для нагальних оборонних потреб, що наведені в окремому пункті Постанови, договір про закупівлю разом із відповідним запитом про наявність нагальної потреби у закупівлі автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель через 90 днів з дня припинення або скасування правового режиму воєнного стану в Україні.

Замовники зобов'язані формувати перелік документів, які подаються учасником процедури закупівлі, у вигляді двох окремих додатків до тендерної документації

Нововведеннями передбачено, що документи, які замовник запитує у часників у складі тендерної пропозиції, повинні бути викладені у вигляді переліку документів та інформації, оформленому у вигляді двох окремих додатків до тендерної документації. Іншими словами, всі вимоги до документів та інформації, які повинні подаватися учасниками та/або переможцями процедур закупівлі, повинні бути викладені у вигляді конкретного переліку у двох додатках, які, умовно, можна розділити та документи, що подаються учасником процедури закупівлі та документи, що подаються переможцем процедури.

Постійним учасникам закупівель добре відомі зловживання недобросовісних замовників, які проявлялися у тому, що вимоги до документів тендерної пропозиції містилися у неочевидних розділах (частинах) тендерної документації й учасникам торгів було складно їх знайти. Для уникнення потрапляння в пастки замовників учасникам необхідно було вчитуватися в умови тендерної документації, уточнювати вимоги замовників шляхом подання запитів через майданчики.

Для забезпечення дієвості та ефективності умови про викладення переліку документів тендерної пропозиції у окремих додатках Постанова містить додаткову норму, яка передбачає, що відсутність документів або інформації, що не передбачені в переліку, викладеному в додатках до тендерної документації, не є підставою для відхилення замовником тендерної пропозиції такого учасника процедури закупівлі.

Внесені зміни є однозначно позитивними та в перспективі значно полегшать участь учасників закупівель, нівелюють зловживання замовників щодо вимог до документації, сприятимуть добросовісній конкуренції серед учасників та покращать ефективність закупівель.

Замовникам дозволено не вказувати населений пункт, де розташоване підприємство

Йдеться про розміщення в електронній системі закупівель інформації про місцезнаходження замовника, місцезнаходження (місце проживання) постачальника, місця поставки товарів (надання послуг, виконання робіт). Відтепер замовники мають право не вказувати назву такого населеного пункту, замість чого зазначати, наприклад, область чи район.

Зазначені зміни покликані ускладнити пошук місця розташування підприємства чи відповідного пункту поставки товару (виконання робіт, надання послуг) для ворога та покращити безпеку замовників, постачальників та виконавців

В цілому, незважаючи на неоднозначність, прийняті нововведення не можна не вітати.

З одного боку, поступовим розширенням переліку підстав для проведення закупівель поза відкритою електронною системою нівелюються конкуренція, прозорість, відкритість та ефективність закупівель. Однак, інформація про публічні, передовсім оборонні, закупівлі є вкрай чутливою. Вільний неконтрольований доступ до такої інформації очевидно може бути дієвим інструментом в руках ворога. Зважаючи на виклики часу, заходи, що вживаються, є адекватними засобами забезпечення безпеки та обороноздатності країни в умовах воєнного стану.

Ярослава Пацкан, радниця АО AZONES

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини