Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушення прав адвокатів у ТЦК: НААУ ініціює зустріч з військовим керівництвом

Реклама

Національна асоціація адвокатів України інформує, що для врегулювання ситуації та взаємодії територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та адвокатів, які виконують свої професійні обов'язки в рамках захисту клієнтів та надання їм професійної правничої допомоги, запропонувала організувати спільну зустріч з представниками Президента, Головнокомандувача Збройних Сил, командувача Сухопутних військ.

З відповідними листами на виконання рішення РАУ від 8 червня 2024 року № 38 голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до Президента, Головнокомандувача ЗСУ та командувача Сухопутних військ.

Зазначається, що виконуючи своє конституційне призначення в демократичному правовому суспільстві, адвокатура в умовах воєнного стану продовжує здійснювати захист законних прав громадян України, в тому числі і під час мобілізації.

Водночас існує практика усунення посадовими особами ТЦК адвокатів від участі в наданні правничої допомоги мобілізованим громадянам. І це призводить до порушення права людини на захист і правничу допомогу, передбаченого Конституцією.

У Раді адвокатів вказали, що сьогодні зростають непопулярні мобілізаційні заходи, коли дії окремих представників ТЦК, органів поліції фактично виходять за межі повноважень, призводять до грубих порушень закону, порушень прав і свобод людини, що має негативні наслідки як для іміджу держави і Збройних Сил, так і в частині дотримання вимог законодавства у військовій сфері.

Крім того, систематичність порушень прав та свобод людини і громадянина з боку працівників ТЦК призводить до демотивування громадян виконувати конституційний обов'язок захисту Вітчизни. Значною мірою порушення спричинені тим, що військовозобов'язані є незахищеними і не можуть скористатись допомогою адвоката, звернули увагу в Асоціації.

Водночас незахищеними в багатьох випадках залишаються й самі адвокати. На адресу НААУ надходять численні звернення адвокатів про порушення працівниками ТЦК професійних прав та гарантій адвокатської діяльності, втручання в професійну діяльність, насильство відносно захисників, незаконне позбавлення волі, відібрання особистих речей, в тому числі які містять адвокатську таємницю, у зв'язку із здійсненням професійної адвокатської діяльності.

Наводячи конкретні випадки порушення прав адвокатів, РАУ зауважує, що вони є неприпустимими у демократичній і правовій державі. Також це перешкоджає ефективному та належному здійсненню професійних обов'язків адвокатів щодо надання правничої допомоги населенню країни, в тому числі військовослужбовцям і військовозобов'язаним громадянам.

Нова LIGA360 змінює все! Переглядай зв'язки документів з іншими НПА, судовою, аналітичною, довідковою інформацією. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію.

Саме зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скористайся Summer program від LIGA ZAKON - отримуй знижку на нову LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини