Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АПУ висловила позицію щодо вищої освіти в Україні

Реклама

Асоціація правників України підтримала ініціативу аспірантів НаУКМА щодо скасування наказів № 909 та № 910 Міністерства освіти і науки України. АПУ висловлює офіційну позицію щодо цієї ситуації та закликає правників приєднатися до підписання петиції. Відповідне повідомлення з'явилось на сайті АПУ.

24 червня 2024 року Міністерство освіти і науки України (МОН) ухвалило накази № 909 «Про внесення змін до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році» та № 910 «Про деякі особливості набуття та поновлення статусу здобувача вищої освіти у 2024 році». Ці накази регулюють правила вступу та порядок здобуття третього рівня вищої освіти у цьому році. На думку МОН, ці нові правила були ухвалені через надмірний ажіотаж до аспірантури серед чоловіків призовного віку.

Читайте також: МОН змінює правила вступу на навчання до аспірантури у 2024 році

"Закон «Про вищу освіту» гарантує право на вільний вибір форми здобуття освіти. Підпункт 23 пункту 2 розділу XV дозволяє прийом на навчання в особливому порядку у 2024 році, але це не скасовує права на вільний вибір форми освіти. Отже, Законом на сьогодні не обмежений вибір форми здобуття освіти, зокрема для магістратури та аспірантури.

Згідно із частиною першою статті 6 Закону України «Про освіту» до загальних засад державної політики у сфері освіти належать, зокрема, верховенство права та прозорість і публічність прийняття та виконання управлінських рішень. Отже, зміни до умов вступу повинні бути оприлюднені завчасно для дотримання принципу правової визначеності", - зокрема, йдеться в повідомленні.

В АПУ переконані, що прийняття наказів № 909 та № 910 під час активної фази вступної кампанії порушує принципи «правової визначеності» та «передбачуваності», ускладнює реалізацію права на доступ до вищої освіти та порушує також принципи рівності та недискримінації, що підриває стабільність державної політики у сфері освіти, прозорість діяльності МОН та обмежує фінансову автономію університетів.

"Водночас, потреби різних стейкхолдерів, зокрема Сил Оборони України та освітніх інституцій, не гармонізовані, що створює ризик непередбачуваності освітньої політики. Для вирішення проблеми «зловживання» аспірантурою необхідна прозорість і передбачуваність державної політики у сфері освіти. Це вимагає розробки та імплементації Стратегії адаптації розвитку вищої освіти в умовах воєнного стану", - додали в АПУ.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією.   

Читайте також:

Мін'юст пояснив, що таке афідевіт та як його оформити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини