Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін змінив порядок видачі дозволів на право ввезення, вивезення та транзиту Україною наркотичних засобів

Реклама

Кабінет Міністрів змінив Порядок видачі дозволів на право ввезення, вивезення та транзиту Україною наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Відповідна постанова від 2 липня 2024 року № 768 набрала чинності 3 липня.

Міністерство охорони здоров'я роз'яснило, що ухвалена постанова:

  • забезпечує прозорість і безперервність виконання функцій Держлікслужби;

  • уніфікує процедури декларування лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори для медичного забезпечення підрозділів збройних сил держав - членів ЄС, держав - членів Організації Північноатлантичного договору та інших держав, які в установленому законом порядку допущені на територію України, підрозділів Збройних Сил України, направлених згідно із законом до інших держав; які містять наркотичні засоби, психотропні речовини й прекурсори з європейськими та північноатлантичними стандартами;

  • зменшує фінансове навантаження на суб'єкти господарювання під час підготовки документів, необхідних для видачі дозволів;

  • скасовує надмірні регуляторні обмеження та неефективні процедури контролю, застарілі системи сертифікації, моніторингу, здійснення експертиз та інших обмежень для бізнесу.

У МОЗ пояснили, що для отримання дозволу на імпортно-експортні операції, а також ввезення гуманітарної допомоги відтепер підприємствам не потрібні нотаріально засвідчена копія статуту та реєстраційні посвідчення на лікарські засоби, що ввозяться в Україну або вивозяться з неї, а засвідчити документи заявника зможе керівник суб'єкта господарювання.

Як і раніше, Держлікслужба має 30 днів на розгляд документів на імпорт, експорт або транзит. Дозволи на здійснення імпортно-експортних операцій надаються суб'єктам господарювання на підставі позитивного експертного висновку уповноваженої установи. Проте такий висновок більше не потрібен для ввезення зразків для державних спеціалізованих установ, які є суб'єктами судово-експертної діяльності, МОЗ і державних органів, підрозділи яких можуть здійснювати оперативно-розшукову діяльність.

У дозволі Держлікслужби зазначається строк, протягом якого повинно бути здійснене ввезення чи вивезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Строк дії дозволу може бути одноразово продовжений не більше ніж до 31 грудня поточного року, якщо заявлений вантаж з поважних причин у зазначений період не перетнув митного кордону України.

Для ввезення зразків наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів для реєстрації в МОЗ більше не потрібен лист-клопотання від Міністерства охорони здоров'я про потрібну кількість.

Підсилюй роботу юриста використанням комплексної інформації - з новою LIGA360! Передбачай можливість перемоги у судових спорах, завдяки пошуку подібних рішень на базі позовних вимог. Дізнайся деталі, замовивши презентацію саме для тебе.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини