Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують зміни до низки кодексів у частині забезпечення поваги до суду

Реклама

28 червня народні депутати Р. Стефанчук, І. Негулевський та ін. зареєстрували в Парламенті законопроєкт № 11387 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення поваги до суду та оперативності розгляду кримінального провадження судом».

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, його розроблено з метою зменшення кількості проявів неповаги до суду, а також системного подолання проблеми безпідставних неявок учасників кримінального провадження в судові засідання, що зумовлює порушення розумних строків розгляду справ.

Задля її досягнення запропоновано:

  • комплексно переглянути систему стягнень, що застосовуються за неповагу до суду та невиконання процесуальних обов'язків учасниками кримінального провадження;

    • запровадити адміністративну відповідальність за невжиття заходів щодо ухвали суду про привід;

      • закріпити обов'язок прокурора забезпечити прибуття до суду свідків обвинувачення;

        • уточнити кримінальний процесуальний порядок і строки вирішення питання про відвід судді;

          • скоротити перелік учасників судового провадження, участь яких у підготовчому судовому засіданні є обов'язковою.

          Законопроєктом запропоновано внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, а саме:

          1) у КУпАП запроваджується адміністративна відповідальність за невжиття заходів щодо ухвали суду про привід (стаття 1856-1), у зв'язку з чим відповідною нормою доповнюється стаття 15 «Відповідальність військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, за вчинення адміністративних правопорушень». Протоколи за статтею 1856-1 уповноважуються складати секретарі судового засідання, секретарі суду (зміни до п. 7 ч. 1 ст. 255 КУпАП), а розгляд цих справ відповідно до статей 221, 2211 КУпАП здійснюватимуть районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди, місцеві господарські та адміністративні суди, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди та Верховний Суд.

          Установлені в статті 1853 КУпАП розміри штрафів передбачено підвищити, а вказівку на цю статтю вилучити зі статті 328 «Трудове використання осіб, підданих адміністративному арешту» КУпАП.

          Крім того, запропоновано викласти в новій редакції статтю 1855 «Перешкоджання явці до суду присяжного», а статтю 268 КУпАП доповнити положеннями щодо порядку постановлення судом ухвали про привід особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, виконання такої ухвали, а також переліком осіб, до яких привід не застосовується.

          2) Зі статей 22, 377, 378, 379 КК України передбачено виключити слова «народного засідателя» і «народному засідателю».

          3) У КПК передбачено закріпити визначення терміна «розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб», вдвічі збільшити розміри грошових стягнень, що накладаються на учасників кримінального провадження у випадках невиконання процесуальних обов'язків (зміни до статей 3, 139, 179, 180).

          Статтю 81 КПК запропоновано доповнити вказівкою на строк розгляду заяви про відвід слідчого судді або судді (невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви), та приписом, згідно з яким не допускається заявлення відводу судді, що розглядає заяву про відвід.

          У статті 95 КПК закріплюється обов'язок прокурора забезпечити прибуття до суду свідків обвинувачення, викликаних у судове засідання.

          Змінами до статті 147 КПК встановлюється, що розгляд клопотання про скасування ухвали про накладення грошового стягнення здійснюється не тим суддею, який виніс таку ухвалу, а іншим суддею цього ж суду. У разі відсутності іншого судді в цьому суді таке клопотання передається на розгляд найбільш територіально наближеного до нього суду.

          У статті 314 КПК передбачено визначити, що неприбуття у підготовче судове засідання потерпілого, його представника та законного представника, цивільного позивача, його представника та законного представника, цивільного відповідача та його представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце засідання, не перешкоджає вирішенню питань, пов'язаних з підготовкою до судового розгляду, крім випадків, коли суд визнає їх участь необхідною. Водночас такі особи відповідно до статті 315 КПК наділяються правом заявити відповідні клопотання, що мають бути розглянуті судом до початку судового розгляду.

          Нові можливості в новій версії LIGA360! Використовуй максимум функцій для роботи із судовою практикою. Аналізуй правові позиції, подібні рішення, засідання по справі, історію справи. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні.

          Саме зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скористайся Summer program від LIGA ZAKON - отримуй знижку на нову LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

          Залиште коментар
          Увійдіть щоб залишити коментар
          Увійти
          Підпишіться на розсилку
          Головні новини і аналітика для вас по буднях

          Схожі новини