Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як змінюватиметься законодавство в сфері авторського права відповідно до вимог ЄС?

Реклама

Україна вже досягла істотних успіхів у приведенні законодавства у сфері авторського права і суміжних прав до вимог ЄС.

Закон України «Про авторське право і суміжні права» (Закон), який набрав чинності 1 січня 2023 року є досить прогресивним, адже не лише імплементує норми актів права ЄС відповідно до зобов'язань, взятих Україною за Угодою про асоціацію з ЄС, а й правила ЄС, які були запроваджені після набрання чинності Угоди та навіть прецедентне право Суду ЄС.

Ці зусилля відзначила й Європейська Комісія, яка у Звіті про прогрес України в рамках Пакету розширення ЄС 2023 року констатувала, що, зокрема, у зв'язку з ухваленням нового закону про авторське право, Україною було досягнуто значного прогресу в сфері інтелектуальної власності. Торік у грудні лідери ЄС дали «зелене світло» на початок переговорів з нашою країною щодо вступу в Європейський Союз. А нещодавно почався безпосередній процес переговорів про вступ до Європейської спільноти. Це означає, що законодавство потребуватиме нових змін.

На шляху до набуття повноправного членства в ЄС однією із пріоритетних для імплементації є Директива про авторське право і суміжні права на Єдиному цифровому ринку 2019/790 від 17 квітня 2019 року (Директива DSM).

Проаналізуймо деякі положення директив ЄС відносно національного законодавства.

Твори мистецтва, які є суспільним надбанням

Відповідно до статті 14 Директиви DSM, «коли строк охорони твору мистецтва закінчився, будь-який матеріал, отриманий в результаті акту відтворення цього твору, не є об'єктом авторського права або суміжних прав, якщо тільки матеріал, отриманий в результаті такого акту відтворення, не є оригінальним у тому сенсі, що це власний інтелектуальний витвір автора».

Ця стаття запобігає умовному «продовженню» авторського права твори, які є суспільним надбанням, але водночас залишає простір для надання охорони авторським правом зображенням таких творів візуального мистецтва, якщо ці зображення є оригінальними.

Таке правило дозволяє підтримувати доступ до культури та її просування та забезпечувати доступ до європейської культурної спадщини, а також її збагачення. «Достовірне відтворення творів» відбувається у разі оцифрування творів, яке зазвичай не залишає місця для прийняття творчих рішень і зумовлено суто технічними цілями.

Таким чином, заклади зі збереження культурної спадщини (наприклад, музеї) не наділені авторським правом на оцифроване зображення, що відтворює картину, яка у суспільному надбанні, а відтак - правом вимагати виплати винагороди за його використання.

У чинній редакції Закону України про авторське право відсутнє однозначне законодавче врегулювання питання цифрового відтворення творів образотворчого мистецтва, які перейшли у суспільне надбання. Для креаторів це створює невизначеність, пов'язаних із правами на такі об'єкти.

Отже, точні репродукції творів образотворчого мистецтва, які є суспільним надбанням, також не охороняються авторським правом, хіба що вони є оригінальними. Це положення фактично наділяє будь-кого правом поширювати цифрові копії творів мистецтва у відкритому доступі. Про це повідомлялося на сайті Єврокомісії у березні 2019 року: «Будь-хто зможе копіювати, використовувати та ділитися онлайн фотографіями картин, скульптур і творів мистецтва, що є суспільним надбанням, коли вони знаходять такі зображення в Інтернеті, і повторно використовувати їх, у тому числі в комерційних цілях, або завантажувати їх у Вікіпедію».

Статтю 14 Директиви DSM можна відзначати як першу згадку про концепцію суспільного надбання в acquis щодо авторського права, так і офіційну гармонізацію порогу оригінальності, яка охоплює встановлене визначення Суду ЄС.

Глибинний аналіз тексту та даних

Сьогодні нові технології дають змогу здійснювати автоматизований обчислювальний аналіз інформації в цифровій формі, як-от тексту, звуків, зображень або даних. Цей процес відомий як глибинний аналіз тексту та даних (text and data mining) - він уможливлює опрацювання значних обсягів інформації з метою отримання нових знань та виявлення нових тенденцій, у тому числі із застосуванням штучного інтелекту.

За Директивою DSM глибинний аналіз тексту та даних означає будь-яку автоматизовану аналітичну техніку, спрямовану на аналіз тексту та даних у цифровій формі з метою отримання інформації, яка включає, але не обмежується закономірностями, тенденціями та кореляціями. Технології аналізу тексту та даних широко розповсюджені в цифровій економіці. Багато хто переконаний, що глибинний аналіз тексту і даних може, зокрема, бути корисним науково-дослідній спільноті та, тим самим, підтримати інновації.

Однак, у деяких випадках глибинний аналіз тексту та даних може включати дії щодо об?єктів авторського права, права sui generis на бази даних або обох зазначених прав (коли йдеться про відтворення творів чи інших об'єктів, витяг елементів вмісту бази даних або обидві дії, які здійснюють, наприклад, коли дані нормалізуються в процесі глибинного аналізу тексту та даних). Якщо не застосовується жоден виняток чи обмеження - на здійснення таких дій потрібен дозвіл правовласників.

Проблематика використання аналізу тексту та даних існує й в Україні. Пунктом 14 частини 2 статті 22 Закону визначається, що без дозволу суб'єктів авторського права і безоплатно, але із зазначенням імені автора і джерела запозичення, допускається виготовлення копій творів, що зроблені із законного джерела з метою пошуку тексту і даних, включених до наукових публікацій або пов'язаних з ними, для дослідницьких цілей. Це положення застосовується за умови, що використання творів не було прямо заборонено суб'єктами авторського права відповідним чином, зокрема за допомогою засобів, придатних для зчитування комп'ютером з цифрового контенту, що є доступним у мережі Інтернет.

Україна активно впроваджує винятки в авторському праві для забезпечення можливості використання аналізу тексту та даних у наукових та інноваційних проєктах, і які не можна заборонити умовами договору. Це дозволяє сприяти науковим дослідженням та технологічному розвитку, зокрема з використання систем штучного інтелекту. Але як щодо комерційного використання? Наприклад, використання українськими ІТ компаніями глибинного аналізу тексту та даних при розробці продуктів, що використовують генеративний штучний інтелект.

Тому чітке розмежування «комерційного» та «некомерційного» глибинного аналізу тексту та даних є дуже важливим для розвитку інноваційних технологій, зокрема задля надання законної можливості бізнесу використовувати глибинний аналіз тексту та даних без порушення авторського права. Таким чином держава буде йти назустріч креаторам та ІТ-спільноті, які впроваджують нові способи обробки та аналізу даних.

Сирітські твори

Наприкінці 2023 року Україна почала впроваджувати механізм набуття творами та об'єктами суміжних прав статусу сирітських відповідно до Директиви ЄС 2012/28. Поняття сирітського твору або сирітського об'єкта суміжних прав було визначено в новому Законі.

Директива ЄС 2012/28 спрямована на сприяння оцифрування та законному онлайн-доступі всередині ЄС до сирітських творів (тобто творів, таких як книги, журнали, фільми, правовласник яких невідомий або його неможливо встановити), що містяться в колекціях загальнодоступних бібліотек, навчальних закладах, музеях, а також у колекціях архівів, установ кіно- та аудіоспадщини та в архівах організацій суспільного мовлення в ЄС.

15 грудня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Порядок набуття та втрати статусу сирітських творів, фонограм, відеограм та зафіксованих у них виконань, умов їх дозволеного використання та ведення реєстру. На ІР офіс (УКРНОІВІ) було покладено повноваження щодо ведення реєстру сирітських творів, що вже активно реалізується.

Наразі законодавство України не передбачає можливості надання закладами зі збереження культурної спадщини інтерактивного доступу до сирітських творів. А перелік цих закладів не включає суспільні медіа та освітні заклади, як це передбачено зазначеною Директивою.

Внесення відповідних змін до законодавства України дозволить забезпечувати громадськості на некомерційній основі широкий онлайн доступ до значної частини фондів музеїв, бібліотек, суспільних медіа, щодо яких неможливо встановити чи віднайти правовласника. Це розширить можливості суспільства ознайомлюватися з культурною спадщиною.

Любов Майданик, заступниця директора Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (ІР офіс)

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією. 

Вам також буде цікаво: Європарламент схвалив передачу Україні 50 млрд євро допомоги

Україна на шляху до членства в ЄС: які кроки вже позаду і що ще необхідно зробити

ТОП-10 юридичних порад для ведення бізнесу за кордоном

Цікаві судові рішення у спорах з держорганами 2023

Практика реструктуризації кредитних зобов'язань під час війни: що, як і коли

Фінмоніторинг під час війни: що потрібно врахувати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини