Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діє Порядок проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських

Реклама

27 червня набрала чинності урядова постанова від 21 червня 2024 року № 734, якою затверджено Порядок проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських.

Установлено, що базову підготовку проходять громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

Базову підготовку згідно з навчальним планом проходять:

  • курсанти вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти;

  • курсанти закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських;

  • поліцейські під час проходження первинної професійної підготовки у закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських.

Від проходження базової підготовки звільняються громадяни, які:

  • визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби;

  • до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

  • проходили військову службу;

  • мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

Базова підготовка здобувачів вищої освіти проводиться у закладах вищої освіти усіх форм власності, вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Держспецтрансслужби, закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, та тренінгових центрах органів поліції.

Для проведення базової підготовки у закладах вищої освіти та закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, у порядку, визначеному законодавством у сфері освіти і статутом закладу освіти, утворюються відповідні структурні підрозділи.

Базова підготовка включається до освітніх програм і навчальних планів закладів вищої освіти усіх форм власності та закладів освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, як окрема навчальна дисципліна і складається з теоретичної підготовки в обсязі трьох кредитів ЄКТС, яка проводиться в цих закладах освіти, та практичної підготовки в обсязі семи кредитів ЄКТС, яка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецтрансслужби та закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських. Практична підготовка може проводитися в регіональних (навчальних) центрах підготовки населення до національного спротиву та тренінгових центрах органів поліції.

Теоретична підготовка базової підготовки включається до навчальних планів закладів вищої освіти:

  • для здобувачів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти - на другому році навчання;

  • для здобувачів вищої освіти на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра - на першому році навчання.

Організація та забезпечення практичної підготовки базової підготовки покладається на Генеральний штаб Збройних Сил.

Практична підготовка базової підготовки проводиться після опанування теоретичної підготовки у поточному навчальному році строком до одного місяця протягом травня - жовтня за рахунок часу, відведеного на канікулярну відпустку здобувачів вищої освіти.

Проходження практичної підготовки базової підготовки для здобувачів освіти чоловічої статі є обов'язковою умовою опанування відповідної освітньої програми (у тому числі бакалавра, магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування).

Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної підготовки базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти відповідно до законодавства у сфері освіти.

На громадян України, які проходять практичну підготовку базової підготовки, поширюються права та обов'язки, встановлені законами для військовозобов'язаних, призваних на навчальні (перевірочні) збори.

Практична підготовка базової підготовки завершується здійсненням підсумкового контролю, за результатами якого визначається готовність здобувача освіти до проходження військової служби за військово-обліковою спеціальністю.

Громадяни України, які успішно завершили базову підготовку, складають Військову присягу.

Нагадаємо, 20 червня 2024 року набув чинності Закон № 3724-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи підготовки громадян України до військової служби" (детальніше).

Нова LIGA360 змінює все! Підсилюй роботу юриста використанням комплексної інформації. Використовуй розширені можливості пошуку, аналізу та моніторингу змін правового поля. Замов персональну презентацію менеджера прямо зараз.

Саме зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скористайся Summer program від LIGA ZAKON - отримуй знижку на нову LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини