Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про запровадження початкової загальновійськової підготовки в українських закладах освіти

Реклама

20 червня 2024 року набув чинності Закон № 3724-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи підготовки громадян України до військової служби".

Підготовка громадян України до військової служби включає національно-патріотичне та військово-патріотичне виховання, початкову загальновійськову підготовку, базову загальновійськову підготовку, підготовку у військових ліцеях та ліцеях з посиленою військово-фізичною підготовкою, підготовку до вступу у заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, військову підготовку у закладах вищої освіти за програмою підготовки офіцерів запасу, фізичну підготовку, лікувально-оздоровчу роботу, підвищення рівня освітньої підготовки, вивчення державної мови.

Початкова загальновійськова підготовка реалізується на третьому рівні повної загальної середньої освіти та проводиться в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності на відповідному рівні повної загальної середньої освіти, шляхом викладання навчального предмета "Захист України" та здійснення заходів, спрямованих на військово-патріотичне виховання. Програми з навчального предмета "Захист України" розробляються та затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах освіти і науки, за погодженням з Міністерством оборони України.

Раніше ми писали, що ініціатор законопроєкту, народний депутат та член Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук повідомив, що Законом вносяться зміни до низки статей законів «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про оборону України», «Про освіту» і «Про основи національного спротиву».

За його словами, Закон об'єднує два поняття - допризовна та початкова загальновійськова підготовка, які суперечать один одному. Таким чином, усувається колізія.

Крім того, зміни дадуть змогу актуалізувати підзаконні нормативні акти, що досі розділяють дівчат і хлопців під час вивчення предмета «Захист України» та обмежують навчання жінок у закладах вищої освіти, які хочуть викладати предмет.

Інші ключові зміни, передбачені документом:

  • Запроваджується модульна система викладання. Кожен модуль - окрема важлива тема: домедична допомога, цивільний захист, інформаційна безпека.

  • Прибираються застарілі теми, такі як стройова підготовка. Більший акцент на розуміння важливості захисту своєї держави та вивчення нових технологій, які використовуються у сучасній війні.

  • Можливість залучати ветеранів, а також громадські й ветеранські організації до викладання предмета або окремих модулів.

«Уряд виділив 1,74 млрд гривень для оновлення центрів «Захисту України», закупівлі обладнання та інтерактивних тирів. Підвищення кваліфікації вчителів», - підсумував Роман Грищук.

Нова LIGA360 змінює все! Переглядай зв'язки документів з іншими НПА, судовою, аналітичною, довідковою інформацією. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини